на живо

Стоичков: "Барса" щеше да постигне успехи и без Гуардиола

"Рийкард изгради тима. Пеп го пое след това", разсъждава Камата

Lap.bg

Феновете на "Барселона" свързват името на Хосеп Гуардиола с едни от най-големите успехи на тима в последните години - два трофея в Шампионската лига (2009 и 2011 г.), три титли на Испания (2009, 2010, 2011 г.) и две Купи на краля (2009, 2012 г.).

Според Христо Стоичков обаче, не треньорският гений на Гуардиола е в основата на тези успехи. Испанецът просто е поел готов отбор, изграден от неговия предшественик Франк Рийкард, който беше начело на каталунците от 2003 до 2008 г.

"Барселона" си беше готов отбор. Задачата на Пеп беше лесна, а и той познаваше много добре системата на работа от школата. Франк Рийкард изгради тима. Пеп само го пое след това. Меси и други играчи вече бяха направили дебюта си. "Барса" щеше да постигне успех, независимо дали Пеп беше начело", заяви Стоичков пред английското издание "Мирър".

"Той имаше Тери Анри, Деко, Роналдиньо, Рафа Маркес, Карлес Пуйол, Виктор Валдес. Да, имаше нужда от още няколко играчи. Като Андрес Иниеста и Педро. Меси също започна да играе повече. И тогава отборът беше завършен", заяви още Камата, който беше съотборник на Гуардиола именно в "Барса".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стоичков оцени високо работата на Жозе Моуриньо, който в момента заема мениджърския пост в "Тотнъм".

"Той е умно момче. Наблюдава всичко - от тренировки, през разгрявки, до игра с топката. Винаги носи лист и химикалка със себе си и винаги си записва", сподели Стоичков.