на живо

Стоичков: Меси е взел решение за бъдещето си и никой не може да го разубеди

Носителят на "Златната топка" даде интервю по актуалните теми в "Барселона"

Единственият български футболист, печелил "Златната топка" - Христо Стоичков, смята, че Лионел Меси вече е взел решение за бъдещето си и няма сила, която да го разубеди.

Българската легенда даде интервю по тази и други теми, свързани с клуба, за сайта Goal.com.

"Няма кой или какво да му повлияе. Характерът му е железен, Лео сам ще вземе решението, а вероятно вече и го е взел. Надявам се искрено да остане, президентът Лапорта също го призова, а знам, че взаимното им уважение е голямо. Каквото и да направи Лео, аз го подкрепям.", каза Стоичков в интервюто.

"Така се отнася човек с такива легенди, които са ни карали да плачем от радост. Меси направи невероятни неща в клуба, дано продължи да ги върши в "Барса". Ако не - от мен има само приятелство и подкрепа."

Относно Жоан Лапорта, който наскоро се завърна като президент на "Барселона", Камата коментира:

"Да, той свърши невероятна работа в първия си престой, взе големи и важни решения. Довери се на Пеп Гуардиола, а това, което се постигна с него на терена, с Шави, Иниеста, Меси... Това всичко стана възможно заради Лапорта."

"Онзи отбор бе победител, просто печелеше всичко. Но вчера не е днес и не е утре. Това не значи, че пак ще стане така с магическа пръчка. Този път президентът поема клуба в далеч по-труден момент. На първо място, от това, което аз знам, Меси има доверие в Лапорта и се чувства спокоен с него. Това не бе така при предишното ръководство."

Снимка: Reuters

Стоичков изказа мнение и по отношение на настоящия състав с треньор Роналд Куман и селекцията, за която вече се спрягат имената на Килиан Мбапе и Арлинг Холанд:

"Първо, аз вярвам в Роналд Куман, защото го познавам. Той е мой голям приятел, но и отличен треньор. В "Барса" има достатъчно силни играчи от по-опитните, но и млади момчета като Педри, Ансу Фати, Араужо, Мингеса. Те са бъдещето на този клуб."

Снимка: Getty Images

"Кого бих взел аз от Мбапе или Холанд? И двамата са грандиозни, нали!? Бих казал обаче, че на "Барселона" трябва един отличен и опитен защитник - бих взел Алаба от "Байерн", който може да играе на поне три позиции."

Относно атаката на "блаугранас", бившият нападател заяви: "За системата, която играе "Барселона", Холанд ще е по-ефективен. Но Кройф, ако още бе сред нас, би взел Мбапе със стопроцентова сигурност. Ще сложи на върха на атаката него и Усман Дембеле, а зад тях ще играе Меси. Това би направил Йохан.", добави бронзовият медалист от световното първенство в САЩ.