на живо

Стоичков: Разменям "Златната обувка" за световна титла на Меси

"Куман знае какво да прави. Чуваме се всяка седмица", уточни Камата

През 1990 г. Христо Стоичков спечели "Златната обувка" - една от най-ценните награди в европейския футбол. Тя се връчва на играча, вкарал най-много голове през изминалия сезон. Камата отбеляза 38 попадения с екипа на ЦСКА за кампания 1989/1990. Именно те му донесоха красивата статуетка. 

Днес - 30 години по-късно, той е готов да се откаже от нея, но не за своя собствена облага, а за тази на звездата на "Барселона" Лионел Меси, който не е ставал световен шампион. Пред авторитетното испанско издание "Мундо Депортиво" Камата заяви, че би "изтъргувал" отличието си, ако по този начин Аржентина и Меси ще спечелят световното първенство.

Снимка: Reuters

"Радвам се, че остана в "Барселона". Мисля, че ще се пенсионира тук, но... Винаги има едно "Но". Като приятел и бивш играч на "Барса", много се надявам, че нещата ще се развият по този начин. Съдбата ще покаже. Щастлив съм, че е тук. Трябва да се грижим за него, да му показваме любовта си. Жалко, че сега няма публика, за да види колко е обичан. Понякога качвам снимки с него в социалните мрежи и чета само положителни коментари. Много го обичам. Когато му се обадя, винаги си вдига телефона. Радвам се, че се срещнахме и на церемонията по връчването на "Златната топка" (б.а. - През 2019 г. Тогава аржентинецът спечели отличието за шести път, а Камата беше специален гост на церемонията). Тогава имах възможност да го представя, докато излизаше на сцената. Честно, бих заменил моята "Златна обувка", за да може Меси да стане световен шампион с Аржентина", заяви Стоичков.

Легендата на българския футбол и аржентинецът са добри приятели и винаги са показвали уважение един към друг. Като един от бившите играчи на "Барса" (Стоичков играе за каталунците в два периода 1990-1995 и 1996-1998, като през 1992 г. е част от тима, който печели Купата на европейските шампиони, както и 5 титли на Испания) Камата взе отношение по казуса, който се появи през лятото. Тогава Меси поиска да напусне клуба, за който е играл през цялата си професионална кариера. Ръководството на "Барселона" обаче не му позволи да разтрогне договора си и той остана на "Камп Ноу", което предизвика критиката на българина, че в клуба не се грижат подобаващо за голямата си звезда.

Със същата ситуация трябваше да се справя и новият треньор на каталунците - Роналд Куман. Той застана начело на тима, след като предшественикът му Кике Сетиен беше уволнен след срамната загуба от 2:8 от "Байерн" Мюнхен на четвъртфинала в Шампионската лига. 

Стоичков разкрива, че често разговаря с Куман, с който бяха съотборници в "Барса", и е спокоен за ситуацията в тима.

"Той е ученик на Кройф, нека почива в мир Йохан. Знае какво прави. Всяка седмица си говорим или пишем с Роналд. Нашето приятелство не се купува с пари. Имали сме нашите разправии, защото всеки е искал да спечели. С всеки се случва, ние си оставаме приятели. И при Куман, както и при Кройф, владението на топката е важно, както и високата преса. Няма да откриваме тепърва как трябва да играят Пике, Меси, Бускетс, Алба или Гризман, който е световен шампион. Младите трябва да слушат съветите на по-опитните. Педри и Ансу Фати имат страхотни качества. Трябва да покажат и характер за израстване. Роналд познава футбола и има капацитета да мести играчите. Ако е сменил позицията на Де Йонг, това е, защото познава неговите качества. По мое време не можехме да преговарям. Играеш като нападател и точка", заяви Стоичков.

Снимка: Getty Images

Той не пропусна да разкаже и интересна история с нидерландския наставник на "Барса".

"След спечелената Купа на европейките шампион на „Уембли“ бяхме във ваканция и се срещнахме с Роналд на един светофар. Отбихме, слязохме от колите и се прегърнахме. Хората ни разпознаха и също започнаха да излизат от автомобилите си и да ни аплодират. По време на снимките на реклама преди световното първенство през 1994 г., попитаха сина на Роналд – Тим, кой е най-добрият. Той отговори: „Христо Стоичков“, разказва с удоволствие българинът.

Снимка: Lap.bg

А що се отнася до сравненията, изненадващо Камата открива себе си в... Антоан Гризман. Французинът пристигна на "Камп Ноу" през лятото на 2019 г., но изглежда, че все още не може да се адаптира към ситуацията и не покрива големите очаквания на феновете. През настоящия сезон той е взел участие само в 9 мача.

"Случи се и с мен, уверявам те. Антоан е много мило момче, не е егоист и това е най-важното. Той работи за отбора и трябва да усеща подкрепа. Не винаги всичко е на живот и смърт. Имам му доверие. Роналд също. Всички в съблекалнята трябва да му помогнат да се приспособи", заяви Стоичков.