на живо

Стойчев след успеха: Има моменти от плуването, които не помня (ВИДЕО)

Конкуренти се опитали да осуетят старта на световния шампион

Facebook

Много тежко, много студено, много трудно и все пак шампионско - такова беше плуването на Петър Стойчев във водите на езерото в Мурманск, Русия. След рекордните 12 минути и 10 секунди в ледените води, българският плувец триумфира на 1000 м в третото издание на световното първенство по ледено плуване. Така той успя да защити титлата си от 2017 г.

"Щастлив съм, че защитих титлата. Радвам се, че направих това, което казах преди плуването. Тактически направих дистанцията така, както говорихме. До средата успях да настигна водещите, да задържа и да поведа. Беше ми много студено в последните 300 м. Чувствах се много дискомфортно във водата, но увеличавах преднината пред втория, третия и четвъртия, които бяха доста близо. Имаше моменти, в които дори не помня какво се случваше, но, когато се разминавахме след всяко обръщане, виждах, че увеличавам преднината и имам възможност да спечеля състезанието. Най-големият проблем при такова ледено плуване е да си помислиш, че си първи преди да си пипнал финала, защото студената вода влияе много неприятно в последните метри. Щастлив съм, че успях да защитя по безапелационен начин титлата си.", заяви Стойчев само пред bTV минути след като постигна поредния огромен успех в кариерата си.

Българският плувец разкри, че неговите конкуренти са опитали да го спрат от участие в състезанието. Причината е, че той не е минал медицински преглед заедно с цялата група, а час по-късно. Той обаче е показал отлични резултати по време на посещението си при лекарите.

Снимка: Facebook

"Трябваше да бъда на медицински преглед в 13:30 ч. днес. Разбрах се с докторите да мина в 14:30 ч. - час и половина преди самото състезание, за да бъде по-достоверен прегледът според техните изисквания. Прегледът беше успешен. Температура на тялото 36,6 градуса, пулс 72 удара преди старта, 125/80 кръвно. Всичко мина както трябва, въпреки че имаше спекулации, че не трябва да бъда допускан до старта, защото в 13:30 ч. не съм бил на медицински преглед. Хората, които злословиха, изгубиха много енергия, вместо да я вложат в плуването", заяви Стойчев.

"Много силно плуване! Този сезон беше много натоварен с оглед на тренировките за Антарктида. Продължихме с тренировките за това световно, тук в Мурманск. Много е трудно да се плува във вода около 0 градуса. Ако температурата ѝ беше 2-3-4 градуса, времето щеше да бъде по-добро. Бях с много силни болки в пръстите на ръцете и краката. В момента, в който кръвта се връща обратно в пръстите, болките са неописуеми. Всичко мина много добре! Важно е, че успяхме да победим и да развеем българското знаме", завърши Стойчев.