на живо

Стойчо Стоилов: Предприели сме съдебни мерки срещу ЦСКА 1948 (ВИДЕО)

Претенциите на клуба на Гриша Ганчев са за абревиатурата и емблемата

Lap.bg

Футболният ЦСКА на Гриша Ганчев е предприел съдебни действия спрямо ЦСКА 1948. Това стана ясно от изказване на главния мениджър на тима от Борисовата градина - Стойчо Стоилов, пред bTV.

След като от Българския футболен съюз решиха първенството във Втора лига да не се доиграе, от следващия сезон двата отбора ще трябва да си съперничат в елита. ЦСКА 1948 спечели промоция в Първа лига като лидер във временното класиране, което беше прието за окончателно.

"Щом УЕФА е казала, че всички първенства трябва да завършат и да се спази спортният феърплей, значи това трябва да стане. В момента в България БФС пренебрегна това нещо – тези указания от УЕФА. 1948 по принцип и в „Б“ група влязоха неправомерно, сега и в „А“ . Не знам какъв е този честен път, за който говорят, но със сигурност не е честен път. Просто е смешно това, което те лансират. Нали имат един файтон фенове, нали досега имаха мачове и се гледаха, виждаха се. Предполагам знаете на нашите мачове колко фенове идваха – и на евротурнирите, и на дербито с „Левски“ се пълнеха стадионите, така че кой е ЦСКА е ясно. И между другото те използват абревиатура, която е запазена от нашия клуб и нямат право да я използват . И всички медии, и БФС като изписват по този начин ЦСКА – това е незаконно.", заяви Стоилов и добави:

"Доколкото знам, мерките срещу тях са предприети. Съдебни. Да не могат те да използват абревиатурата, емблемата. Обаче в България явно всичко е възможно..."

През лятото на 2016 г. след фалита на "ПФК ЦСКА" АД Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига, докато ЦСКА 1948 започна от най-ниските нива на родния футбол, преди да се изкачи във Втора лига.

Сред най-сериозните спорове между двата клуба бяха спечелването на привържениците, правото върху активите на "ПФК ЦСКА" и стадион "Българска армия". 

Снимка: Lap.bg

През 2017 година първодивизионният ЦСКА на Гриша Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв, която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв.

Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".

Недоволство към директното изкачване на ЦСКА 1948 в Първа лига изразиха и от втория в класирането "Септември".