на живо

Страхотна България би Русия насред Казан

Националният отбор по волейбол постигна впечатляващ обрат и първа победа в Световната лига

FIVB

Мъжкият национален отбор по волейбол постигна впечатляващ обрат над домакина на първия турнир от тазгодишното издание на Световната лига - Русия.

В Казан възпитаниците на Пламен Константинов спечелиха с 3:2 (21:25, 15:25, 25:22, 27:25, 15:13), въпреки че губеха с 0:2.

Снимка: FIVB

Победата е първа за "лъвовете" в турнира през 2017 г. Те записаха загуби с 0:3 от Франция и 2:3 от Аржентина. Така националите вече имат 3 точки в своя актив, преди да приемат световните шампиони от Полша, олимпийските първенци от Бразилия и Канада следващата седмица във Варна.

Пламен Константинов заложи на стартов състав: Георги Братоев, Цветан Соколов, Теодор Тодоров, Николай Николов, Тодор Скримов, Николай Пенчев и либеро Теодор Салпаров.

Снимка: fivb.com

Първият гейм започна ударно за домакините, които поведоха с 6:1 точки. "Лъвовете" бяха догонващи през цялата част и така и не успяха да наваксат изоставането. 

Втората част се разви по идентичен начин. Българският тим изпитваше проблеми в атака. В опит да промени нещо в играта, Константинов замени опитния Цветан Соколов за Розалин Пенчев, който се появи на позиция диагонал. Това обаче не проработи и националите записаха пореден слаб гейм, в който отбелязаха само 15 точки.

Снимка: FIVB

В третата част "Сборная" подходи със самочувствие, което изигра лоша шега на възпитаниците на Сергей Шляпников. Добра игра показа Николай Николов, който успя да прибави точки към актива на България в ключови моменти. Тодор Скримов пък се представи отлично на сервис и затрудни посрещането на противниците ни, а от там и атаките им.

Четвъртият гейм започна с превъзходство на българите. Те обаче успяха да задържат преднината си само до 21:21. След това частта се играеше точка за точка. Младият Розалин Пенчев, който вече играеше на позиция посрещач, показа стабилна игра в атака. Цветан Соколов също реализира важни точки, с които резултатът беше изравнен.

Снимка: FIVB

Тайбрекът също започна с предимство за "лъвовете". Домакините обаче не се предадоха и изравниха. По-малкият брат Пенчев и Соколов бяха в основата на успеха след отлично представяне на блокада и в атака.

Най-резултатен за тима ни беше Соколов с 21 точки. Розалин Пенчев добави 14, а Тодор Скримов - 11. 

Снимка: FIVB

За Русия Максим Жигалов реализира 17 точки.

Така българският тим се прибира от Русия с две загуби и победа. 

Следващите мачове на възпитаниците на Пламен Константинов са от 9 до 11 юни във Варна.