на живо

Страната, която не спря футбола и лекува вируса с... трактори

В Беларус очакват Лионел Меси и Кристиано Роналдо

Reuters

Спортът е под масивен катинар, точно като почти всички световни индустрии. Двата мега форума, насрочени за лятото - Евро 2020 и Токио 2020 – бяха отложени до догодина.

На този фон една европейска държава упорито отказва да прекрати футболния си шампионат. Висшата лига на Беларус стартира без никакви промени по календара, а първите мачове се изиграха в края на миналата седмица. В четвъртък "Енергетик" изненадващо победи БАТЕ Борисов с 3:1, а феновете спокойно заеха местата си по трибуните.

Снимка: Reuters

"Поради каква причина да спрем първенството? Случайно в страната да е обявено извънредно положение - искрено се изненада шефът на беларуската федерация Владимир Безанов. - Нямаме критична ситуация. Ето защо решихме мачовете да се проведат по план".

В държавата има само 81 потвърдени случая на коронавирус - значително по-малко от средните стойности на Стария континент. За първи пациент с положителна проба бе съобщено на 28 февруари. По официални данни смъртни случи няма.

Снимка: Reuters

"Вярно е, че в Европа много мачове се изиграха без публика. Толкова много хора обаче се разхождат край стадионите, че просто няма смисъл да налагаме подобна мярка", подчерта Безанов.

Въпросното отношение към кризата с COVID-19 не е някаква прищявка на футболните власти в Беларус, а идва директно от върховете на властта. Президентът Александър Лукашенко е категоричен, че на този етап не вижда необходимост от затягане на мерките. "Не трябва да има никаква паника. Трябва да работите - особено сега, в селата. Приятно е да гледаш телевизия - хората се трудят със своите трактори, никой не говори за вируса. Тракторите ще излекуват всички. Полетата лекуват всички", заяви той в обръщение на 16 март.

Снимка: Reuters

И предупреди за "психозата" относно заразата. "Хората трябва да се научат на отговорност и да се грижат за околните. Ако кашляте и имате хрема, останете у дома, не разпространявайте заразата. Това е същността на борбата".

Двубоите от следващия кръг са насрочени за петък, събота и неделя. Няма абсолютно никакви индикации, че ситуацията ще се промени. Тази вечер пък ще е ясен последният полуфиналист в местната хокейна лига. Предвид факта, че в плейофите се играе до четири победи от 7 срещи, очевидно предстоят още доста мачове.

Снимка: Reuters

Бившият халф на "Арсенал" и "Барселона" Александър Хлеб, който има 80 двубоя като капитан на националния отбор по футбол на Беларус, е шокиран от решението на властите. "Тук сякаш никой не се вълнува от пандемията. Направо е невероятно. Може би след седмица или две все пак ще прекратят лигата. Може би нашият президент просто изчаква как ще се развие ситуацията. Всички знаем какво се случва в Италия и Испания. Много млади хора и студенти мислят като мен. Лично аз оставам у дома заедно със семейството си. Улиците и магазините са пълни с хора".

Снимка: Reuters

Хлеб се шегува с възможността Беларус да привлече някои от големите звезди на футбола. "Сега целият свят гледа мачовете от нашето първенство. Може би Лионел Меси и Кристиано Роналдо ще дойдат в страната, просто това е единственото място в Европа, където могат да практикуват професията си. Поне народът ще бъде щастлив".

И действително - много от феновете на континента, които тъгуват по любимия си спорт, следят напрегнато срещите от шампионата на Беларус. Запалените по спортните залози дори получиха неочакван бонус - повечето големи букмейкърски къщи предложиха коефициенти.    

Така че, ако копнеете отчаяно за футбол, вашето място е Беларус. Страната, която лекува вируса с трактори.

bTV призовава: останете си вкъщи!