на живо

Странна демокрация и английски нрави в съперника на "Реал" (ВИДЕО)

"Унионистас де Саламанка" е нетрадиционен испански клуб, подкрепян дори в Англия

Facebook

Всяка година турнирът за Купата на краля в Испания нажежава футболните емоции. От фазата на 1/16-финалите в надпреварата се включват и "големите" - клубовете от Примера дивисион. Това от своя страна носи допълнителна емоция на техните колеги от по-долните дивизии, които имат възможност да се срещнат с идолите си и защо не... да направят голямата изненада. 

Най-интересните мачове от турнира за Купата на краля може да гледате пряко в каналите на bTV Media Group днес (22 януари) и утре (23 януари).

Такъв клуб - без претенции да е много силен, но носещ емоция и футболна енергия, е "Унионистас де Саламанка". Играчите с белите екипи емблема с бик на гърдите си, ще се изправят срещу големия, кралския, шампионския "Реал" от Мадрид. На пръв поглед база за сравнение между двата тима няма. 

Снимка: Facebook

Но радостта, с която играчите от "Унионистас" посрещнаха новината, че ще бъдат домакини на силната селекция на Зинедин Зидан, ни накара да се замислим защо този клуб е различен и от къде идва любовта към него.

Отборът е създаден наскоро - през 2013 г. Той е наследник на едноименния "Саламанка". През 2013 г. местният тим фалира след 90 години съществуване, 12 сезона в елита на испанския футбол и непосилен за погасяване дълг от 23 млн. евро.

Местните решават, че няма да останат без отбор, но няма да допускат предишните грешки. За това група ентусиасти се събират в местна пицария и основават "Унионистас де Саламанка". Принципът на управление в него е следният - голям инвеститор няма, отборът ще се издържа със средства от феновете. Всеки един инвеститор заплаща определена сума, която му позволява да посещава определено количество мачове без пари. Колкото повече са вложените средства, толкова повече са мачовете. 

Снимка: Facebook

В тима на "биковете" трайно се е настанила демокрацията. Всеки от акционерите има право на глас. Питате се колко са тези ентусиасти? Близо 3000, според официалния сайт. И всеки един потребител на интернет може с няколко клика да се присъедини към тях. 

Един от най-важните хора в кратката история на "Унионистас" е англичанинът Тони Мърфи от Стафордшир. Той емигрира в Саламанка през 80-те години на ХХ век, притежава частна школа за изучаване на езици и... е един от първите, вложили средства в новия проект. 

Пред Би Би Си Тони разкрива, че е успял да спечели за каузата и свои приятели от Англия. Брат му Питър, който го посещава няколко пъти в годината, също е акционер. А двамата са в основата на една традиция, която в Испания не е често срещана - да пътуват с тима при гостувания.

Снимка: Facebook

"В Испания хич не е обичайно феновете да ходят на гостувания на отбора си. Но при нас не е така. Голяма група от почитатели следват тима навсякъде", казва Тони.

Той не само пътува с играчите, а и помага в организацията на тези фен екскурзии. И се е превърнал в знаменитост в Саламанка. Тони и Питър Мърфи са едни от най-големите инвеститори в клуба, но това не означава, че техните гласове са по-важни от този на другите акционери. Вложените средства не са от значение. 

"Страхотно е да си част от семейството на "Унионистас". При нас ситуацията е такава, че всеки инвеститор има право на един глас. Всяко едно решение трябва да е одобрено от мнозинството на членовете. Гласувам по електронен път, защото не мога да присъствам на всяка среща. Но всеки път, когато съм в Испания, в клуба ме посрещат много топло. А приятелите ми в Англия ме мислят за напълно луд", смее се Питър.

Увлечени в тази лудост, акционери и футболисти успяха да постигнат много в последните години. Изкачиха се до третото ниво на испанския футбол. И днес всички те празнуват. Самият мач срещу "Реал" Мадрид е признание за труда на всички в отбора на "биковете" - от онези, които се раздават на терена, до феновете, без значение от техните инвестиции. Важно е, че във футбола се влага парченце сърце.

Гледайте срещата от 1/16-финалите в турнира за Купата на краля между "Унионистас де Саламанка" и "Реал" Мадрид на 22 януари от 22:00 ч. пряко по bTV Action.