на живо

Суарес се разбрал с "Ювентус". Казус с паспорта му бави трансфера

Уругваецът може да напусне "Барселона" като свободен агент

Getty Images

Луис Суарес е постигнал принципна договорка с "Ювентус" за трансфера си от "Барселона". Това съобщава Би Би Си.

Английското издание разкрива, че уругваецът е готов да плати на каталунците сумата на заплатите си за сезон 2020/2021, за да може да си тръгне от "Камп Ноу" като свободен агент. Той има договор до края на настъпващия футболен сезон, но ако играе в повече от 60% от мачовете в него, срокът на контракта се удължава с още година.

Така Суарес може да се раздели с "Барселона" като свободен агент или срещу незначителната на фона на многомилионните трансфери сума от 23 млн. евро, колкото е годишната заплата на футболиста.

Снимка: Getty Images

Още един проблем трябва да решат в "Ювентус" преди да привлекат Суарес и той е с паспорта му. Съпругата на футболиста София Балби има италиански паспорт, което е достатъчно за властите в Испания да смятат Суарес за европеец. В Италия обаче нещата не стоят така и най-вероятно ще се наложи уругваецът да кандидатства за италианско или испанско гражданство или да премине през събеседване със съответните органи в Италия. Тази процедура би отнела около седмица.

Луис Суарес премина от "Ливърпул" в "Барселона" през 2014 г. Футболистът беше в основата на спечелването на 4 титли на Испания и 4 Купи на края от страна на каталунците. Той взе участие и в триумфа на тима в Шампионската лига през сезон 2014/2015.

След разгрома на "Барса" от "Байерн" Мюнхен с 2:8 в Шампионската лига, в клуба настъпиха редица сътресения. Треньорът Кике Сетиен беше заменен от Роналд Куман. Нидерландецът проведе разговори със звездите в тима, като в испанските медии се появиха информации, че е заявил на Суарес, че няма да разчита на него в следващите мачове.

Пръв желание да напусне клуба изрази Лионел Меси. Аржентинецът и "Барса" все още са в процес на преговори, като "ябълката на раздора" е откупната клауза на аржентинеца. Той твърди, че може да си тръгне от тима по всяко време, докато каталунците са категорични, че следващият му клуб трябва да плати 700 млн. евро.