на живо

Супер Марио наказа Северна Ирландия

Германия победи тима на Майкъл О'Нийл с 1:0 и спечели трета група

Getty Images

Германия победи Северна Ирландия с 1:0 в мач от трета група на европейското първенство по футбол, провеждащо се във Франция.

Единственият гол в срещата падна в 30’ минута, когато точен бе Марио Гомес.

Така Бундестимът завърши на първо място и продължава напред в турнира. Северна Ирландия пък има минимални шансове за класиране за фазата на директните елиминации. Тимът на Майкъл О’Нийл е с актив от 3 точки и ще чака развитието на двубоите от останалите групи.

Снимка: Getty Images

Германия притисна съперника си от началните минути. Още в 7’ минута Бундестимът можеше да открие резултата, Томас Мюлер обаче направи фрапантен пропуск. Нападателят на Байерн (Мюнхен) бе изведен на чиста позиция, но стреля право в тялото на вратаря МаКгавърн.

Малко по-късно шанс се откри и пред Месут Йозил, който се подхлъзна в последния момент и защитник на Северна Ирландия изби в корнер.

Атаките на германците следваха една след друга и голът беше въпрос на време.

В 23’ минута Гомес свали отлично с гърди към Мюлер, но той не съумя да отбележи. В 28’ минута и гредата помогна на северноирландците при една „баварска” атака. Кимих центрира към Мюлер, чийто удар с глава срещна страничния стълб.

След половин час игра Германия все пак поведе. Скоростна комбинация между Йозил, Мюлер и Гомес в наказателното поле на символичните домакини завърши с изстрел на последния... и гол - 1:0!

Снимка: Getty Images

До края на полувремето тимът на Йоаким Льов като по чудо не удвои преднината си. С пропуски се отличиха Мюлер и Гомес.

След почивката немската доминация продължи. Северноирландците опитаха да изнесат играта в по-предни позиции, но лесно губеха топката.

В 53’ минута при светкавична контраатака на Германия Гьотце получи хубав пас и отправи удар... покрай вратата.

Късметът продължи да покрива Северна Ирландия. На „Парк де Пренс” заваля дъжд, а тимът на Майкъл О’Нийл трябваше да бъде благодарен на съперника, тъй като пред вратата на бритaнците валяха... пропуски.

Снимка: Getty Images

В 58’ минута стражът МакГавърн отрази силен удар на Кедира. Четвърт час по-късно Йонас Хектор пък центрира добре към Марио Гомес, но малко не достигна на нападателя на Бешикташ да засече.

В 82’ минута Гомес получи нов шанс да удвои аванса на своите с второто си попадение в мача. МаКгавърн обаче за пореден път беше на висота.

До края на двубоя Германия с лекота запази крехкия си аванс и продължава напред в турнира. Съдбата на тима на Северна Ирландия пък зависи от резултатите в останалите групи.  

Съставите

от ляво надясно / от горе надолу: Каткарт, Евънс, МаКгавърн, МакОули,Хюз, Далас, Уошингтън, Дейвис, Норууд, Еванс, Уорд (Photo:GettyImages)

от ляво надясно / от горе надолу: Нойер, Хумелс, Хектор, Кроос, Гомес, Кедира, Боатенг, Мюлер, Гьотце, Кимих, Йозил (Photo: GettyImages)