на живо

Суперкупа 2019: Какво трябва да знаем

"Ливърпул" - "Челси" в първия английски мач за трофея

Getty Images

Мачът за Суперкупата на Европа изправя един срещу друг носителя на трофея в Шампионската лига - "Ливърпул", и победителя в Лига Европа - "Челси". Сблъсъкът е на 14 август (сряда) на "Водафон Арена" в Истанбул и ще бъде излъчен на живо по bTV Action от 21:00 ч.

Висшата лига започна през уикенда, а двата тима, които традиционно са сред фаворитите за спечелването на титлата, ще изместят фокуса си за момент в опит да завоюват още едно престижно отличие, което да ги вдъхнови за нови подвизи по европейските терени.

Снимка: Getty Images

Очертава се един непредвидим мач не само от гледна точка на показаното от "червени" и "сини" в Англия в първия кръг на шампионата, но и заради треньорската рокада начело на лондончани. "Челси" триумфира във втория по сила клубен турнир на Стария континент под диригентската палка на Маурицио Сари. Италианецът вече е треньор на "Ювентус", а мениджър на "Челси" е легендата на клуба Франк Лампард. Бившият полузащитник винаги е оставял сърцето си на терена, когато е ставало въпрос за мачове срещу големия дразнител "Ливърпул".

Снимка: Getty Images

Преди първия съдийски сигнал ви представяме няколко статистически факта, свързани с "Ливърпул" и "Челси".

За първи път два английски отбора ще спорят за Суперкупата на Европа. "Ливърпул" е последният тим от Острова, който вдига трофея - прави го през 2005 г., когато побеждава ЦСКА Москва. Оттогава четири пъти английски отбори губят мача за отличието - "Манчестър Юнайтед" през 2008 и 2017 г. и "Челси" през 2012 и 2013 г.

Снимка: Getty Images

Мърсисайдци ще се опитат да спечелят четвърти трофей при шестата си възможност. Те триумфират през 1977-а и 2005-а като европейски шампиони и през 2001-а като носители на Купата на УЕФА. Регистрират загуби през 1978-а и 1984-а.

"Челси" ще спори за Суперкупата на Европа за четвърти път. "Сините" побеждават "Реал" Мадрид с 1:0 през 1998 г., но след това губят от "Атлетико" Мадрид с 1:4 през 2012 г. и с дузпи от "Байерн" Мюнхен година по-късно.

Снимка: Getty Images

При успех срещу мърсисайдци, лондончани ще станат десетия отбор с повече от една Суперкупа на Европа във витрината си.

Трофеят ще замине за Англия за осми път. Испания може да се похвали с 15 купи, а Италия има 9.

За първи път от 2013 г., когато "Байерн" Мюнхен победи "Челси" с дузпи, Суперкупата на Европа няма да бъде спечелена от испански тим.

Снимка: Getty Images

Преди "Ливърпул" - "Челси", в седем случая в мача за трофея са излизали съперници от една страна. Два пъти тимовете са от Италия, а пет от Испания, сред които и миналогодишният двубой, в който "Атлетико" Мадрид победи "Реал" Мадрид в Талин.

Носителите на Европейската купа/Шампионската лига са печелили в 23 от 43 издания на Суперкупата на Европа.