на живо

Суперлигата: Феновете - предадени, специалистите - разочаровани

Новата футболна надпревара предизвика реакции и от страна на Борис Джонсън и Еманюел Макрон

Getty Images

Учредяването на новата европейска футболна Суперлига предизвика огромен отзвук! Решението на 12 от най-богатите клубове от Англия, Испания и Италия да започнат нов футболен турнир без подкрепата на Европейската футболна централа (УЕФА) не беше изненадващо. Но практическите действия на "Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" не оставиха никой безразличен - от феновете, през футболните специалисти, та чак до политически фигури като Борис Джонсън и Еманюел Макрон.

Привържениците на "Челси" определиха решението на ръководството клуба да с включи в Суперлигата за "предателство".

"Това е предизвикано от алчност и от желанието тези на върха да напълнят джобовете си. Решението не отговаря на разбиранията на верните привърженици, историята на клуба, както и на тези за бъдещето на тима и футбола. Това е непростимо", пишат феновете на "сините" от Лондон.

Един от легендарните футболисти на "Арсенал" - Иън Райт, нарече включването на "артилеристите" в Суперлигата "Абсолютен срам".

"Радвам се, че е една от големите легенди го заяви. Само така имаме шанс да спрем това нещо", написа един от феновете.

Привържениците на "Тотнъм" пък обявиха клуба в алчност."С много усилия продължавам да ви обичам всяка седмица, но това вече е дъното. Срам", пишат те в социалните мрежи.

"Срам. Не искам моят любим клуб да бъде част от това нещо. Едни и същи отбори да играят един срещу друг... Няма да се получи", пишат фенове на "Ливърпул".

Емоционален и видимо разочарован беше Гари Невил. "Идеята се осъжда и то с основание. Аз съм фен на "Манчестър Юнайтед" от 40 години, но ми се гади от всичко това. Гади ми се от "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул". "Ливърпул" винаги е бил клуб от народа, Манчестър Юнайтед е работнически клуб, а сега искат да участват в турнир, от който не могат да изпаднат? Това е срам. Собствениците на клубовете нямат връзка с реалността", заяви бившият капитан на "Манчестър Юнатед" и настоящ футболен анализатор.

Новината за учредяване на Суперлигата достигна и до политическите глави по света.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че приветства отказа на клубовете от Лига 1 да се включат в Суперлигата и призова световните федерации да вземат възможно най-строги мерки срещу отборите, които я учредяват.

В дискусията се включи и министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. "Плановете за създаване на Суперлигата са опасни за футбола. Подкрепям футболните организации за взимането на мерки. Замесените клубове трябва да отговарят за това пред феновете", написа той.

Тагове:

суперлига