на живо

Суперлигата чака отговор от "Байерн", "Борусия" Дортмунд и ПСЖ

Германските тимове имат 30 дни да размислят

"Байерн" Мюнхен, "Борусия" Дортмунд и "Пари Сен Жермен" могат да се включат в новосформираната Суперлига. Ръководството на новия турнир е дало срок от 30 дни на германските тимове да решат дали да се присъединят към учредителите. Френският шампион пък трябва да даде отговор до 14 дни, твърди "Шпигел".

Според авторитетното издание договорът за основаването на Суперлигата, който е 167 страници, е с дата 17 април.

След гръмването на новината за новия турнир и участието на 12 от най-големите клубове в Европа, германските грандове се разграничиха и излязоха с обща позиция. 

"Членовете на Борда на Асоциацията на европейските клубове проведохме виртуална конференция в неделя вечерта и потвърдихме решението, което взехме в петък. Позицията ни е, че заставаме зад планираната реформа в Шампионската лига и отхвърляме плановете за участие в Суперлигата. Това е мнението на всички, които участвахме в конференцията. Включително и на двата германски клуба, които участваме в Борда на асоциацията. Позициите ни по тази тема съвпадат на 100%", заяви президентът на "Борусия" Дортмунд Ханс-Йоахим Вацкe пред официалния сайт на тима в понеделник.

Въпреки това ръководителите на Суперлигата се надяват "Байерн", "Борусия" и ПСЖ да размислят и да допълнят бройката от 15 тима-основатели.

В УЕФА са бесни от създаването на новия турнир, чиято цел е да засенчи Шампионската лига. Сред основателите на алтернативната надпревара са общо 12 от най-богатите клубове в света - английските "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Челси", "Тотнъм" и "Арсенал", испанските "Реал", "Барселона" и "Атлетико" Мадрид, както и италианските "Ювентус", "Интер" и "Милан".