на живо

Супермалкото талинско бижу с име на... бира

"Льо Кок Арена" ще приветства само 10 000 фена, които искат да гледат финала за Суперкупата на Европа

Getty Images

Футбол и бира... Две неща, които логично вървят ръка за ръка и обещават приятно прекарване. Така е в Талин, където тази година ще бъде определен носителят на Суперкупата на Европа.

"Льо Кок Арена" ще бъде сцена на мача между първенеца в Шампионската лига "Реал" Мадрид и шампиона на Лига Европа "Атлетико" Мадрид. Дербито на испанската столица ще се пренесе на 2900 км от обичайната си дестинация. Сблъсъка пък може да гледате пряко по bTV Action от 21:30 ч. днес (15 август).

Снимка: Getty Images

Феновете, които ще проследят мача не от трибуните, а от телевизионния екран ще са доста, предвид ограничения капацитет на стадиона. "Льо Кок Арена" може да приеме само 15 000 зрители, а заради мерки за сигурност най-вероятно те ще са по-малко. 

Феновете пък ще се потопят не само в балтийска футболна, а и в... бирена атмосфера. Всъщност от къде идва тази връзка?

Снимка: Getty Images

Ами малкото талинско бижу е свързано с най-старата бирена фабрика в страната. Тя произвежда любимата напитка с цвят на кехлибар от 1802 г. насам. През 2002 г. естонската футболна федерация и пивоварната подписват 15-годишно споразумение на стойност близо 1 млн. евро, за да може най-голямото футболно съоръжение в страната да носи това име. 

И така сътрудничеството между бира и футбол отново процъфтява!

Всъщност китното стадионче е напълно достатъчно за нуждите на малката Естония с население от малко над 1 300 000 души. Именно там националния отбор на страната. Мачовете, изиграни на него от естонците до момента са 96 срещу 58 съперника.  

Там играе и клубният "Флора" - един от най-успешните естонски тимове в последните години.

Снимка: Getty Images

Иначе първоначално "Ле Кок Арена" се казва "Лилекула" и е открит с мач между Естония и Холандия на 2 юни 2001 г. Той завършва с победа 4:2 за "лалетата". 

През 2012 г. там мериха сили най-добрите в Европа до 19 години, като Испания триумфира с титлата. 

Сега предстои ново предизвикателство за спортната арена, до която има и тренировъчно игрище с капацитет 500 зрители. 

Мадридско дерби в Талин звучи странно, но решението е на УЕФА. От Футболната централа имат намерение да популяризират футбола в по-малките държави и за това от 2013 г. насам съдбата на трофея се разиграва в по-малките страни, за да могат всички да се докоснат до магията на футбола.

А ако нямате билет за Талин, запазете си място пред телевизорите в 21:30 ч. днес и пуснете bTV Action за да гледате големия сблъсък, който ще определи кой измежду "Реал" и "Атлетико" от Мадрид е по-супер!