на живо

Светла Оцетова: Олимпийската шампионка, която избра да проектира гребни канали

Вече повече от 30 години носителката на световна титла по гребане жъне успехи и като архитект

Спортът съпътства живота на Светла Оцетова и като активен спортист, и като архитект. И до днес олимпийската шампионка от Монреал 1976  по гребане двойка скул, заедно със Здравка Йорданова, не е спирала да работи за "своя" спорт. Тя е носителка и на световна титла от първенството в Нова Зеландия през 1978 г., на две сребърни отличия от форумите на планетата в Амстердам (1977 г.) и Блед (1979 г.) и на бронз в Нотингам през 1975 г. От години е технически директор във ФИСА (Международната федерация по гребане). Завършила е "Архитектура" и със същата страст, като в гребането, е успяла да се докаже и утвърди като успешен специалист в проектирането на гребни канали по света, което прави повече от 30 години.

Независимо от световните си успехи и от едната, и от другата страна на гребането, олимпийката, която отбеляза 70-годишен юбилей, е съхранила себе си и физически, и психически.

Вероятно произходът, желанието, не амбицията, както подчертава тя, да покаже, че може повече, въпреки съмненията на другите, способността да общува и да се радва на красивото в природата, да разграничава доброто от лошото, имат значение за изграждането й като човек и специалист. Заедно със съпруга си Димитър Генов, който също е спортист, занимавал се е с конен спорт и е бил треньор на националния ни отбор, са родители на три деца, имат и внуци.

Какво разказа Светла Оцетова за настоящата си работа като архитект и за важните неща в спорта и живота, прочете на Ladyzone.bg.