на живо

СЗО поиска от УЕФА футбол да не се играе още 18 месеца

Организацията се притеснява от втора вълна на зараза от коронавирус

Getty Images/Guliver Photos

Световната здравна организация (СЗО) е препоръчала на УЕФА подновяването на футболните първенства в Европа да започне след 18 месеца!

Според италианското издание "Ла Република", двете страни са провели конферентен разговор. 

Причината са опитите на Европейската футболна централа да организира своеобразно завръщане на спорта по стадионите. От УЕФА вече обявиха, че във всяка една страна трябва да се стремят да излъчат шампион, а не да прекратяват сезон 2019/2020.

Футбол в Европа (освен в Беларус) не се играе от средата на март месец, заради пандемията от коронавирус. В този период част от клубовете заявиха, че изпитват огромни финансови трудности и може да се наложи да освобождават персонал и футболисти.

От СЗО обаче смятат за прибързан хода за отпускане на мерките и завръщане на мачовете по терените. Според Организацията, не е изключено подобна стъпка да отключи втора вълна на заразени с коронавирус. За това е по-добре футбол на Стария континент да не се играе поне до края на сезон 2020/2021 - тоест 18 месеца след спиране на първенствата. 

От Българския футболен съюз вече обявиха, че сезонът в Първа и Втора лига ще завърши, когато ситуацията с коронавируса у нас се нормализира. 

bTV призовава: останете си вкъщи!