на живо

Истината за световната купа (СНИМКИ)

Как се изработва най-ценният трофей в света на футбола?

Италия не се класира за Мондиала в Русия, но италианци вече сложиха ръцете си върху световната купа. Изработката на 18-каратовия трофей е поверена на компанията "GDE Bertoni", намираща се в Падерно Дуняно, малък град на около 30 км от Милано.

На всеки четири години работниците във фабриката се заемат със създаването на позлатено копие на истинския трофей. Купата, която принадлежи на ФИФА, е висока 36,8 см и тежи 6,1 килограма.

Оригиналният трофей се връчва на световния шампион, след като е гравиран с името на победителя. Следва церемония по официалното му представяне и връщането на купата обратно в "GDE Bertoni", които трябва да възстановят предишното й състояние, преди да я предадат отново на ФИФА за съхранение. 

Оказва се, че когато футболистите размятат трофея в ръцете си, са възможни всякакви повреди. Но как точно "Бертони" прави съвършената реплика на световната купа?

Първо месинговият корпус се оформя в леярната. Металът се излива в специален съд, който е във формата и дизайна на истинската купа, за да се създаде гипсова отливка. След това продуктът трябва да бъде изваян ръчно. Тогава на помощ идва и човешкият фактор. Работникът оформя прецизно детайлите с малък чук, а после се пристъпва и към полирането на машина за блясък.

След това трофеят отива в галваничния отдел, който е отговорен за ултразвуковото почистване и третиране с бактерия за обезмасляване. Този процес използва ултразвук и подходящ разтворител за правилно почистване на купата, а също така подобрява и ефекта на метала.

Следва потапяне в позлатена баня и измиване с дестилирана вода, която отново да придаде блестящ блясък. Малахитово зелен мрамор се прилага към основата, а целият трофей се напръсква със специален лак, който да го консервира.

Купата се изсушава и почиства още веднъж. Ред е на последната проверка и отпътуване за финала на световното първенство.

Целият процес отнема около три месеца. Освен създаването на трофея, "GDE Bertoni" отговаря и за изработването на златните медали за шампионите.

Фирмата има поръчки през цялата година, защото се грижи за осигуряването на репликите на трофеите в Шампионската лига, Лига Европа и дори Суперкупата на Европа.

Истинският трофей е създаден за Мондиала през 1974-а в Западна Германия. През 1971 г. идеята на Силвио Газанига побеждава 53 предложения на други скулптори. Твърди се, че оригиналът е бил изграден от 75% злато и е възлизал на близо 10 млн. паунда. Затова не е изненада, че ФИФА държи най-ценното отличие в света на футбола под ключ в своя музей в Цюрих.