на живо

Катрин Тасева с пет медала в онлайн турнир

Надпрeварата бе организирана от федерацията на Русия

Lap.bg

Катрин Тасева спечели пет медала от международен онлайн турнир, организиран от федерацията на Русия. Родната гимнастичка си заслужи едно сребърно и четири бронзови отличия.

Тя остана трета в многобоя и на уредите обръч, топка и лента, а второто й място е на бухалки. Пред Тасева в многобоя се наредиха руските звезди - близначките Дина и Арина Аверина.

Снимка: Lap.bg

Според регламента, в официалното класиране в многобоя може да участват не повече от две гимнастички от държава, а на финалите на отделните уреди - само по една.

В турнира участваха грации от Русия, Узбекистан, Швейцария, Сърбия, Франция, Латвия, България, Италия и Финландия.

Заради пандемията от COVID-19 състезания в художествената гимнастика не се провеждат. Спортът се приспособява към ситуацията с организирането на онлайн надпревари.

"За първи път участваме в онлайн турнир. Въпреки нетипичният начин на провеждане, се опитахме да създадем една състезателна атмосфера, която максимално да се доближи до истинско съревнование. Искаше ми се да вземем участие с всички момичета от националния отбор, но поради ограниченията, които са в сила в страната ни, гимнастичките под 18 години не успяха да се подготвят, а Боряна Калейн се разболя. Тази година ни се наложи да спираме подготовката няколко пъти и в момента ни се налага да наваксваме много. Момичетата имат огромна нужда от състезания и затова всяка една подобна възможност е в плюс за нашата подготовка", каза Маркова във видео за фейсбук страницата на БФХГ.