на живо

Анди Мъри аут от "Уимбълдън"

Тронът на световния номер 1 сериозно се разлюля

Валери Генов

Световният номер 1 в тениса Анди Мъри отпадна от "Уимбълдън" на 1/4-финал. Шотландецът беше елиминиран в пет сета от Сам Куери - 6:3, 4:6, 7:6, 1:6, 1:6 .

За американеца това е първи полуфинал в турнир от Големия шлем в кариерата. От първостепенно значение за загубата на Мъри беше контузията в бедрото, която се "обади" по време на мача. Именно тази травма беше причината голяма част от британските медии да спекулират преди турнира, че Мъри няма да може да защити короната си.

За шотландеца шамарът е доста звучен, тъй като за пръв път, откакто играе на "Уимбълдън", отпада от тенисист толкова назад в ранкинга (Куери е 28-и). Предишният беше от Даивд Налбандиян, който през 2005 г. е 19-и в света.

В началото миналогодишният шампион не даде никакви признаци, че ще има проблеми срещу Куери, и взе сета с 6:3. Втория отиде на сметката на американеца, а тайбрекът в третия беше спечелен от Мъри със 7:4. Тогава дойдоха и големите беди за Анди. Очевидно контузията в бедрото направи световния номер 1 изключително тромав и все по-трудно се придвиждаше на корта.

В четвъртия сет Куери без проблеми стигна до 6:1, а в решителната пета част Мъри представляваше тъжна картинка. В сервис геймовете на опонента си той едва помръдваше, а късите топки, които в началото изненадаха Куери, в последствие се оказаха лесно предвидими. 6:1 за американеца и най-голямата победа в кариерата му беше факт. Тя дойде след 27-ия му ас в мача. Мъри от своя страна записа само 8. Печелившите удари бяха категорично в полза на Куери - 70 срещу 33 за шотландеца.

След срещата Сам Куери заяви, че все още е в шок и не може да повярва, че е спечелил. Той е първият американец от 8 години насам, който достига 1/2-финал на турнир от Големия шлем след Анди Родик.

Мъри беше бурно аплодиран от трибуните за това, че въпреки изписаната на лицето му болка не се отказа и довърши мача. Според специалистите сега предстои почивка за лидера в ранкинга, за да се възстанови физически и психически за последния турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Съединените щати.

Проблемите за Анди Мъри не опират само до физическото му състояние. Ако Новак Джокович спечели "Уимбълдън", то той ще си върне първото място в световната ранглиста, оставяйки на втората позиция шотландския тенисист.

Съперник на Сам Куери на 1/2-финалите ще бъде Марин Чилич.