на живо

Федерер осъществи пълен обрат срещу Монфис

Девета победа за швейцареца, след като изостава с 0-2 сета

Getty Images/Guliver Photos

Видно притеснен от своята игра и опонент, Роджър Федерер удари ракетата си във върха на мрежата след пропуснато воле. Няколко минути по-късно швейцарецът се обърна гневно към съдията на стола: "Какво ти има, човече?"

Малко след това Федерер изпадна в инфарктната ситуация на два пъти да бъде само на точка от загубата.

Постоянен както винаги обаче, дори на 33 години, Федерер запази хладнокръвие и издържа психически. Роджър направи обрат от 0-2 до 3-2 сета, спасявайки два мачбола по пътя, и отстранявайки 20-ия поставен Гаел Монфис от Франция с резултат 4-6, 3-6, 6-4, 7-5, 6-2 в четвъртък през нощта, за да се класира за полуфиналите в Ню Йорк за първи път от 2011-а година насам.

Объркан от непредвидимия стил на Монфис, смутен от внезапните пориви на вятъра, Маестрото пропускаше удари, които по принцип вкарва в корта и при 4-5 гейма в четвъртия сет трябваше да спасява два мачбола.

"Изобщо не се чувствах добре, когато трябваше да отразявам мачболите. Помислих си, "Това беше. Това е последната точка, човече. Бори се до последно. Не прави лесни грешки и не му подарявай мача", коментира швейцарецът.

Той излезе от тази дупка и направи серия от 5 поредни спечелени гейма, която за първи път го постави в позиция да контролира мача. Помогнаха му и спадът в играта на Монфис, а и 10-те двойни грешки, които французинът допусна.

Това беше деветият случай, в които Федерер обръща мач от 0-2 сета.

"Сервирах добре, останах в мача и някак си успях да обърна развоя на събитията. Играта ми се подобряваше с развитието на двубоя. Чувството да спечеля подобен мач е невероятно", завърши носителят на 17 титли от Големия шлем.