на живо

Тенисист с разтърсващо признание: Участвах в уговорени мачове

"Това е необходимо зло", призна играчът

iStock

Анонимно писмо от чилийски тенисист се появи в сайта tenischile.com. В него играчът признава, че последните разкрития на BBC за уговорени мачове в тениса са истина и дори само е участвал в такива. Тенисистът, който предпочита да остане анонимен, разкрива, че не се срамува от неговото решение, но не се чувства и горд заради постъпката си.

Ето и целия текст на писмото:

"Аз съм професионален тенисист, имам точки на ATP, участвах в много от турнирите "Фючърс" и някои от "Чалънджър ". Аз няма да назова нито своето име, нито нечие друго, защото в противен случай мога да кажа сбогом на тениса за цял живот. Но тенисът - това е моята страст, аз посветих целия си живот на него, а не искам да бъда наказан.

Всичко започна преди няколко години, когато започнах да постигам резултати. След няколко турнири, участието в които платиха родителите ми, бях в състояние да спечеля първите точки на ATP. Аз съм от бедно семейство. Харча пари за тенис, защото вярвам в себе си, в мечтите си. Уверен съм в играта си и във волята си.

Когато започнах да постигам резултати и да печелят точки, бях в контакт с един човек и се предлагаха 1500 долара за поражение в първия кръг на "Фючърс" срещу играч, който вероятно няма да успее да ме победи. Аз не се съгласих, спечелих мача и продължих напред, но в съзнанието ми продължавах да мисля за предложението. В турнира отпаднах във втория кръг и получих $ 200 награда от организаторите. След данъците сумата беше още по-малка от 1500, колкото ми предложиха.

След една седмица на размисъл, същият човек ми предложи още повече - 2 000 долара, и аз се съгласих. Бях пълен с всякакви съмнения и страх, загубих мача в два сета, получих си $ 117 награда (минус данъците), но в джоба си имах 2000, което ми позволи да играя по-спокойно. За първи път в кариерата си можех да се обадя на родителите си и да им кажа, че няма да ги моля за пари. Аз печелех, играх спокойно, можех да си позволя по-хубав хотел, а дори и подаръци за родителите. За първи път имах чувството, че имам възможността да реализирам мечтите си.

Няколко месеца минаха и родителите ми не можеха да ме подкрепят, аз нямах спонсори, а паричната награда не бе достатъчна, за да плащам за хотел, храна, пране, треньор и т.н. Реалностите на модерния тенис са такава, че залъкът опира до наградата. Аз все така продавах своите мачове, но това ми позволи да не искам подкрепата на родителите си. Винаги се страхувах, защото виждах какви огромни санкции търпят онези, които са уловени.

Няколко месеца по-късно в Аржентина се срещнах с един играч, който никога не беше губил повече от три гейма в сет. И аз исках да го победя, той бе фаворит на турнира. Когато спечелих първия сет с 6:1, за мен и за нещастните зрители по трибуните беше изненада. Когато спечелих втория сет с 6:2, разбрах, че не съм единственият, който помага на хората със залозите.

Днес, аз продължавам да играя на "Фючърси" и "Чалънджър" и все още понякога продавам мачове - често през септември. Някои играчи вече продават геймове и допускат двойни грешки на терена. Не съжалявам за нищо, не се срамувам от нищо, но не се чувствам горд. Аз вярвам, че това е необходимо зло, защото тенисът не увеличава наградните фондове. Така че ние - аз и играчи като мен - понякога продължават да продават мачове, за да бъдат в състояние да правят това, което ние обичаме".