на живо

Тенисистите в Австралия се борят за въздух на кортовете (ВИДЕО)

Словенката Далила Якупович отказа да доиграе мача си от квалификациите на Откритото първенство на Австралия заради задушаване

Тенисистите в Австралия се борят за въздух на кортовете (ВИДЕО)

Опустошителните пожари в Австралия доведоха до огромни проблеми за организаторите на първия за 2020 г. тенис турнир от Големия шлем в Мелбърн. Квалификациите за основната схема на Откритото първенство на страната се провеждат при изключително замърсен въздух, който пречи на тенисистките да дишат нормално на корта.

За това словенката Далила Якупович, номер 83 в световната ранглиста, реши да не се бори за място в основната схема на една от надпреварите, които дават най-много точки за подреждането. 

Снимка: Reuters

Във втория сет срещу швейцарката Щефани Фогел, Якупович се срина на корта и заяви, че не може да диша. След това отказа отново да застане на корта.

"Беше много зле. Не го очаквах, бях много се изплаших. Помислих си, че ще припадна и за това легнах на земята. Не можех да си стоя на краката. Никога не съм се задъхвала преди. Не е честно спрямо нашето здраве! Изненадах се. Мислех, че няма да играем днес. Но нямаме голям избор. Ако не излезем на корта, сигурно ще ни глобят. Да видим как ще е утре. Надявам се да е по-добре. Има време, няма за къде да бързаме", заяви Якупович. 

Официалните тренировки преди първите мачове от квалификациите на Откритото първенство на Австралия бяха отменени. Решенията за преместване на другите срещи от квалификациите ще бъдат взети след консултации между организаторите и метеоролози, които следят за замърсяването.

Не само Якупович се оплака от условията, в които тенисистите играят. Нейните колеги Южени Бушар, Бернард Томич и Лиам Броуди също заявиха, че им е било трудно да играят при толкова замърсен въздух.

Снимка: EPA

В следствие на бушуващите огромни пожари, които изпепелиха над 100 000 кв. км гори, над 2000 обитаеми къщи и предизвикаха смъртта на 28 човека и милиони животни, въздухът в Мелбърн е пропит с опасен дим. Местните власти посъветваха жителите да не излизат от вкъщи и да не пускат навън домашните си любимци през целия вторник (14 януари). 

Проблеми имаше и на турнира "Куйон Класик", на който играе Григор Димитров. Мария Шарапова не успя да доиграе срещата си с Лаура Зигемунд, след като и двете се оплакаха от мръсния въздух. 

"В края на втория сет усетих, че трябва да кашлям. Болна съм от няколко седмици и си помислих, че е от това. Но после чух и Лаура да се оплаква от същото. Играехме вече два часа. Решението на организаторите да ни позволят да се приберем беше правилно", заяви рускинята.

Мачовете от основната схема на Откритото първенство на САЩ трябва да стартират на 20 януари. Организаторите се надяват до тогава нивата на прахови частици и дим във въздуха да спаднат значително.