на живо

Тервел в страната на Фреди, Джудит, художник и историческо "зайче"

Българският боксьор ще се качи на ринга в Дар ес Салаам в петък

Пандемията от коронавирус предизвика редица промени в света. А спорта преобърна до неузнаваемост. Българският боксьор Тервел Пулев например ще излезе за своя мач номер 16 на професионалния ринг в далечна Танзания - мястото, където заразата е тема табу! Срещата му с Викапита Мероро от Намибия ще бъде в петък (29 януари).

Всъщност интерконтиненталният шампион на Световната боксова асоциация (WBA) ще стъпи на арената в една страна с древна култура. На територията на Танзания са открити останки от човекоподобни от преди 2 млн. години!

В държавата в Източна Африка са родени и редица личности, които влияят и на модерната култура.

Снимка: Getty Images

Щом стане въпрос за Танзания, в чиито граници попада и остров Занзибар, няма как да не споменем един от най-великите музиканти за всички времена. Фреди Меркюри - знаменитост, крал, властелин на сцената и милиони сърца по света! Покойният вокалист на британската група "Куин" е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун таун на известния остров, който тогава е британска колония. 

Чак когато е на 14 години семейството му се мести на Острова, където той успява да достигне неподозирани музикални висини! Фреди Меркюри не е просто вокалист на рок група или поредният музикант. Той е икона, а неподражаемият му стил му печели редица последователи. За жалост харизматичният британец вече не е сред нас. Той почина през 1991 г. след усложнения от СПИН.

Снимка: Getty Images

Ако си падате по сериали, то със сигурност сте гледали "Двама мъже и половина". Историята на чичо Чарли (Чарли Шийн) и неговия брат Алън (Джон Крайър) все още е забавна, въпреки че спряха снимките ѝ през 2015 г.

Знаете ли, че една от основните героини - Джудит, бившата съпруга на Алън, е родом от Танзания. Или поне актрисата която играе тази роля. Марин Хинкле е родена в Даар ес Салаам на 23 март 1966 г. Там се срещат нейните родители, които са част от благотворителна мисия. Марин е живяла в Танзания само няколко месеца, а след това с майка си и баща си се мести в САЩ.

Снимка: Getty Images

От Танзания произтича и едно от модерните течения в модерната живопис. Тингатинга носи името на Едуард Тингатинга - самоук художник, роден в Танзания, близо до границата с Мозамбик. Той рисува животни, птици, хора, растения и орнаменти. А първите му опити са върху стените на къщите в родното му село.

Днес с такива картини се организират изложби в някои от най-престижните галерии в света - в Париж, Лондон и Ню Йорк.

Снимка: Getty Images

Ада Юнгквист е красавица, родена в Танзания, но с шведски корени. Тази екзотична комбинация отворя широко вратите на модела! Тя бързо се превръща в истинска сензация и става първата родена в Африка жена, отличена с титлата "Плеймейт" през 2009 г. 

Бащата на Ада работи за УНИЦЕФ, а след модната си кариера и тя тръгва по неговите стъпки. 

Снимка: Getty Images

Сред известните танзанийци е и Филберт Баи. Той е бегач на средни разстояния, има сребърен медал от олимпийските игри в Москва през 1980 г. на 3000 м стипълчейз, а през 1974 г. поставя световен рекорд на 1500 м, който е подобрен 5 години по-късно от настоящия председател на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу.

В родина на важни личности попадна Тервел Пулев преди дни. Той се адаптира добре по време на събитията преди срещата с Мероро. Очакванията към българския боксьор са големи, а той със сигурност ще преследва докрай своята цел - да остане непобеден на професионалния ринг и след 16-ия си мач на него!