на живо

Тежък провал за "Реал" Мадрид - отслабен "Шахтьор" шокира "белите" в Испания

Украинците бяха без основни фигури, но постигнаха сензационна победа

Тежък провал за "Реал" Мадрид - отслабен "Шахтьор" шокира "белите" в Испания

"Шахтьор" Донецк постигна шокиращ успех с 3:2 като гост на "Реал" Мадрид в първия кръг от втора група на Шампионска лига. Украинският шампион бе считан за абсолютен аутсайдер, след като с отбора за Испания не пътуваха редица титулярни футболисти, заради контузии и положителни проби за коронавирус. Въпреки това, съставът на Луиш Кастро изигра фантастично първо полувреме и възползвайки се от разконцентрирана и слаба игра на домакините, отбеляза три безответни попадения. "Мадрид" за първи път в историята си загуби като домакин на украински съперник.

За първи път в историята "белите" играха домакински двубой от Шампионска лига на клубната си база и естадио "Алфредо ди Стефано", заради продължаващата реконструкция на "Сантиаго Бернабеу". Зинедин Зидан направи седем промени в титулярния състав, оставяйки на пейката Карим Бензема, Винисиус, Кроос и Иско. Капитанът Серхио Рамос не игра, поради контузия, и това отново се оказа нерешим проблем за мадридския гранд.

Снимка: Getty Images

Неговият заместник Едер Милитао допусна доста грешки, редом до Рафаел Варан, и двамата бяха с основна вина за погрома, който претърпя тимът на Зидан през първото полувреме. В 29-ата минута Тете откри за гостите с прецизен удар по тревата. Четири по-късно Варан си отбеляза комичен автогол, а в 42-ата минута прекрасна комбинация в атака позволи на Манор Соломон да се разпише за 3:0 в полза на "Шахтьор". За първи път от 20 години (б.а. - Байерн, февруари, 2000 г.) "Реал" Мадрид допусна три гола през първото полувреме на домакинство от Шампионска лига.

Снимка: Getty Images

Бензема влезе на смяна веднага след почивката, а домакините се постараха да променят представянето си през втората част. Още в 54-ата минута те намалиха изоставането си с изящен далечен изстрел на Лука Модрич. Хърватинът вкара първия си гол от декември 2019 г., който общо е негов шести с екипа на "Реал" в Шампионска лига, но едва първи в домакинство от надпреварата.

В 59-ата минута Винисус влезе на смяна и бе точен за 2:3 едва 14 секунди, след като стъпи на терена. Така бразилецът постави рекорд за най-бързо попадение в историята на надпреварата, реализирано от резервен играч, подобрявайки споделеното постижение на Ларс Рикен и Анди ван дер Мейде.

Снимка: Getty Images

Украинският шампион успя да се стаблизира и макар до 86-ата минута да не бе направена смяна в състава, "Реал" Мадрид не успя да създаде чисто голово положение. В добавеното време топката влезе във вратата на 19-годишния дебютант в Шампионска лига на вратата на гостите Анатолий Трубин, но след като погледна повторенията, главният съдия Срджан Йованович отсъди засада. Винисиус бе застанал точно пред Трубин при изстрела на Федерико Валверде и несъмнено имаше важно влияние върху ситуацията.

Снимка: Getty Images

За първи път от март 2019 г. "Реал" загуби две поредни домакинства, след като преди броени дни бе надигран и от "Кадис" (0:1) в Ла Лига. "Белите" затвърдиха впечатленията от последните сезони, че не извличат максимума от домакинствата си в Шампионска лига, оставайки с една победа и вече 4 загуби в седем подобни двубоя. Така "кралският клуб" стартира рекордната си 51-ва кампания в европейските клубни турнири по кошмарен начин, а в идните две седмици гостува на "Борусия" Мьонхенгладбах и приема "Интер". С геройските си изяви "Шахтьор" спечели едва за пети път в последните си 18 гостувания от Шампионска лига, за да извая една от най-паметните вечери в своята историята и тази на украинския клубен футбол.