на живо

Ужасяващо падане помрачи спускането във Вал Гардена (ВИДЕО)

Марк Гизин загуби контрол върху ските и се приземи тежко

Ужасяващо падане на Марк Гизин прекъсна за около 30 минути спускането при мъжете от Световната купа по ски алпийски дисциплини в италианския зимен център Вал Гардена.

При един от скоковете 30-годишният швейцарец загуби контрол върху ските. Той полетя във въздуха и се приземи тежко странично и по гръб на пистата. 

Той изглеждаше в безсъзнание преди лекарите и други служители по трасето да пристигнат на мястото на инцидента. След това на пистата кацна хеликоптер, който откара Гизин в най-близката болница.

Скоростта, с която караше Гизин преди падането, бе 120 км в час. Състезанието беше прекратено за около 30 минути. Все още няма подробна информация за здравословното състояние на швейцареца, но сестрата на скиора - Мишел Гизин, което също е алпийка, заяви пред швейцарския "Блик", че той вече е в съзнание и състоянието му е стабилно.

Гизин скъса кръстни връзки на коляното при падане в Швейцария през 2012 година, а три години по-късно беше с черепномозъчна травма след инцидент в Кицбюел. Австриецът Матиас Майер също падна по време на спускането във Вал Гардена, но се отърва без контузии.

Спускането бе спечелено от норвежеца Александър Аамод Килде. Той преодоля трасето за 1:56.13 мин., като изпревари с 0.86 сек. австриеца Макс Франц. Трети е швейцарецът Беат Фойц с изоставане от 0.92 сек.