на живо

Тихите шампиони на Калифорния (ВИДЕО)

Как един отбор по американски футбол за глухи триумфира без трофей

Сформиран преди 68 години, "Къбс" - отборът по американски футбол на калифорнийската гимназия за глухи в Ривърсайд, никога не бе печелил турнирен мач. До този сезон!

"Ако трябва да бъда честен, играехме трагично. Присмиваха ни се, но беше нормално да правим слаби сезони. Настоящият обаче не е такъв.", споделя уайд рисийвърът на "Къбс" Жорди Валенсия.

Тимът записа 12 победи и допусна само едно поражение. Всичко започна с разгромно 68:0, продължи с 46:0 и 64:22. Средната точкова разлика при успех на "Къбс" бе около 50.

"Вече им изгубих бройката.", отговаря с усмивка от ухо до ухо Валенсия на въпрос колко тъчдауна е отбелязал през сезона.

Историческата кампания завърши с първо участие на "Къбс" в спора за трофея.

"Тренираме здраво, работим заедно и сме задружни. Сякаш сме братство, едно семейство.", допълва Енос Сорноса - друг от уайд рисийвърите на тима, който действа в защита като корнър бек.

"Къбс" са единственият гимназиален представител в дивизията и едва вторият за хора със слухови увреждания. Всички играчи, както и треньорът Кийт Адамс, който е с основна заслуга за постигнатото, са глухи.

"Изправихме се срещу много силни отбори, но не спирахме да печелим. Мисля, че често ни подценяваха. Казваха си, че щом сме глухи, ще им е лесно. Според мен за тях това беше урок. Разбраха, че ние глухите можем да бъдем по-добри."

"Къбс" са селектирани сред едва 130 гимназисти и играят в дивизия Юг. Финалът трябваше да се проведе на тяхна територия, но билетите бяха изкупени за по-малко от 45 минути. Така мачът бе преместен в по-голямо местно училище, което да побере многобройната публика на Ривърсайд.

В събота вечер, след американския химн и изпълнението на мажоретките, селекцията на Адамс се сблъска с "Фейт Баптист" - хегемон в турнира. Съперникът поведе с 28:0 в първата четвъртина, отбраната на "Къбс" се пропукваше. Те обаче не се предадоха и скъсиха изоставането си до 6 точки на почивката.

Американският футбол е сред най-шумните спортове. Феновете, ударите шлем в шлем, виковете след тежък сблъсък. За "Къбс" има единствено тишина.

Как тогава се зареждат с енергията на феновете? "С очи. В прекъсванията и на полувремето се оглеждаш и виждаш как скандират и махат с ръце. Усещаш енергията. Прекрасно е.", разказва Сорноса.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SportsCenter (@sportscenter)

"Къбс" използват жестомимичния език като предимство. Няма нужда да се събират в кръг, за да обсъдят следващите си ходове. Ориентират се по езика на тялото на противниците. А за последните тимът от Ривърсайд е неразгадаем!

"Зрението ни е по-развито от слуха на другия тим. Възползваме се", казва Адамс.

През тази година "Къбс" се превърнаха в любимци на телевизионните продуценти, както и на филмовите. Дотолкова, че се чувстват като звезди.

В събота Валенсия - най-опасният играч на "Къбс", получи контузия и бе сменен на почивката. Впоследствие с травма излезе и титулярният куотърбек. Накуцващият му брат трябваше да изпълнява ролята на плеймейкър. "Фейт Баптист" се оказа твърде силен и отнесе "Къбс".

След последният съдийския сигнал загубилите бяха на колене и плачеха неудържимо. Бяха излезли за победа. Историята им няма хепиенд... поне засега!