на живо

Тихомир Иванов със злато от Универсиадата в Италия (ВИДЕО)

Българинът покри норма за участие на световното първенство в Доха

Lap.bg

Българският състезател в скока на височина Тихомир Иванов спечели златен медал от Универсиадата в Неапол, Италия - първенството, на което участват студенти.

Той постигна резултат от 2,30 м във финала и подобри личното си постижение през сезона. До момента Иванов беше скочил 2,26 м.

Резултатът от Неапол осигурява участие на българина на световното първенство по лека атлетика, което ще се проведе от 27 септември до 6 октомври в Доха, Катар. Нормативът за там беше 2,30 м, а той ще се включи в състезанието за втори път. През 2017 г. в Лондон получи контузия и не успя вземе пълноценно участие във финала и завърши 9-ти.

Квоти за Доха вече има Ивет Лалова (200 м), Радослава Мавродиева (гюле), Габриела Петрова (троен скок) и Мирела Демирева (скок на височина).

Иванов все още не е постигнал търсения резултат за участие на олимпийските игри в Токио през 2020 г. Той трябва да скочи 2,33 м, за да бъде сигурен участник в най-големия спортен форум в света.

Най-доброто постижение на българина е 2,31 м от 2017 г.

В Неапол на второ място остана Алперен Аджет (Турция) с 2.24 м. Третото място е за литовеца Андриюс Глебаускас, който също постигна 2.24 м.