на живо

Тити Папазов: Търсим помощ за "Левски" извън България (ВИДЕО)

"Изхарчени са страхотни средства, а няма качествени футболисти", заяви притежателят на 35% от акциите на "синия" клуб

Тити Папазов: Търсим помощ за "Левски" извън България (ВИДЕО)

Новите собственици на "Левски" - Наско Сираков (притежател на 51% от собствеността на клуба) и баскетболният треньор Константин Папазов (притежател на 35% от акциите) продължават да търсят вариант за стабилизиране на финансовото състояние на "сините" и изплащането на дълговете. 

В предаването "Тази сутрин" Папазов заяви, че се търси помощ и от чужбина, тъй като предложенията от български фирми са твърде скромни на фона на големия дълг.

"Левски" изживява най-трудните си моменти. При Наско Сираков сънят е нарушен от ангажимента, който има към хората, които го избраха. Много е тежко, когато трябва да мислиш за бъдещ бюджет и едни 5 млн. лева, които за нас изглеждат астрономически, а за предишните, които са управлявали и разходвали - ето така... Много е тежка ситуацията. Търсим помощ дори отвън, извън България, защото смятаме, че имаме доста предложения, но на фона на тези 4,1 млн. лева, които са до края на май месец и хипотетични още 1 млн. лева... Всякакви приходи в рамките на 200-300 хил. лева, които ни се предлагат, малеят. Като знаеш, че трябва да мислиш за стари 5 млн. лева...", заяви Тити Папазов.

Снимка: Lap.bg

Наско Сираков стана собственик на "Левски", след като акциите му бяха джиросани от бившия им притежател Георги Попов - приближен до доскорошния финансов благодетел на тима бизнесмена Васил Божков. И двамата в момента са в Дубай с повдигнати обвинения от българската прокуратура. 

"За съжаление са изхарчени страхотни средства. Най-логичното при такива пари е да имаш качествени футболисти. Не само, че нямаме качествени футболисти, а се чудим как да се отървем от бъдещите разходи за тези футболисти. Кой и как ги е подписвал... Не мога да го проумея. Ще се борим и няма да се откажем. Хората не получиха награда, за това, което направиха в тези 3 месеца - да се класира отборът за финала. Ние трябва да намерим решение за тяхната награда", заяви Папазов.

Финансовите проблеми в "Левски" започнаха след приемането на промените в Закона за хазарта в началото на 2020 г. Те засегнаха компанията на Васил Божков за лотарийни игри. От тогава клубът се издържа с дарения, продажба на билети и абонаментни карти.

На първата си пресконференция като мажоритарен собственик, Наско Сираков обяви, че задълженията на клуба са в размер на близо 24 млн. лева. Най-наложителни за погасяване са дължимите суми по заплати на футболисти - 1,8 млн. лева и към НАП - 4,4 млн. лева. В клуба се трупат и допълнителни задължения към държавата от началото на годината. Сираков обяви, че те са в размер на 714 хил. лева.

Въпреки дължимите суми, изпълнителният директор на клуба Павел Колев разясни пред bTV, че "Левски" не е заплашен с отнемане на лиценз за следващия сезон, тъй като за него важат финансовите данни за 2019 г. От Българския футболен съюз обаче все още не са обявили, че "сините" са изрядни.