на живо

Тя не позволи на Клоп да отиде в "Манчестър Юнайтед"

Ула Клоп - от сервитьорка, през доброволка в Кения, до Първата дама на шампиона

Getty Images

Знаем какви ли не неща за Юрген Клоп - първия германски мениджър, спечелил титла от английската футболна Висша лига, човекът, който прекъсна 30-годишната суша за "Ливърпул". Говорили сме хиляди пъти за шапките му, за очилата му, за лудите му маниери... 

Но рядко в биографията му споменаваме един огромен фактор. Толкова голям, че изпълва сърцето му! Нейното име е Ула. Тя е зашеметяваща и знае как да опитомява темпераментни треньори. Съпругата на Юрген Клоп често остава извън светлината на прожекторите. Тя обаче играе основна роля в кариерата му и в това да избере "Ливърпул", вместо да отиде в големия съперник "Манчестър Юнайтед".

Снимка: Getty Images

През 2013 г. "червените дяволи" се разделиха с легендарния си мениджър сър Алекс Фъргюсън и си търсеха нов човек, който е подходящ за поста. Естествено, погледите бяха отправени и към Клоп - човека, извел тогава "Борусия" Дортмунд до финал в Шампионската лига! Германецът дори е бил на "Олд Трафорд" за разговори с ръководството и обиколка на стадиона. Но последната дума е имала Ула!

"Интервюирах Клоп за "Скай Спортс" и му казах, че с "Ливърпул" са създадени един за друг! Той ме погледна и попита "Защо?". След това ми каза, че е имало вариант да застане начело на "Манчестър Юнайтед", но съпругата му е казала, че ще сбърка" - думите са на легендата на мърсисайдци Фил Томпсън.

"Когато дошла офертата от "Ливърпул", тя му казала да я приеме", пояснява след това той.

Снимка: Getty Images

Историята на Ула е като от приказка за принцеса, но не на замъци и през девет планини в десета, а на футболния стадион. Тя е дипломиран детски психолог, занимавала се е с логопедия, а в един етап от живота си е била доброволка в Кения. Там блондинката, родом от Майнц, работи като медицинска сестра и учи местните деца да пишат и четат.

И Ула, и Юрген имат по един брак зад гърба си. След като се разделя с първия си съпруг, бъдещата госпожа Клоп започва да изпитва финансови трудности. Това я принуждава да започне и втора работа - като сервитьорка по време на Октоберфест. Именно там я среща Юрген. Три дни след запознанството им, двамата заживяват заедно. Бракът им е факт през същата година - 2005 г. 

 
 
 
View this post on Instagram

#jürgenklopp#ullaklopp#wiesn

A post shared by Spielerfrauen Fanpage ♥ (@beautiful_germanwags) on

Ула знае как да "пребори" дивия нрав на своя любим. В едно от хилядите си интервюта той споделя, че, след като се е събрал с половинката си, е започнал да... спи след напрегнати мачове. Присажда си и коса.

А блондинката навлиза в света на футбола. Тя дотолкова е запленена от него, че написва книга. Заглавието ѝ е "Томи и вълшебната футболна топка".

Снимка: Getty Images

"Нещо като "Хари Потър", но с футбол. И никой не лети върху тъпи метли" - както казва Клоп.

Ула слага в ред объркания свят на лудия футболен треньор. А той ѝ обещава нещо много важно - ще спре с футбола, когато стане на 60, за да не "умре на скамейката". 

До тогава (Още 7 години) всички фенове на германеца се надяват много пъти да чуват "Ула, успяхме!". Това бяха първите думи на Клоп, след като "Ливърпул" спечели Шампионската лига през сезон 2018/2019.

Снимка: Reuters