на живо

Токио 2020: Започва обратното броене! (ВИДЕО)

Остава месец до откриването на най-големия спортен форум

Токио 2020: Започва обратното броене! (ВИДЕО)

Точно 30 дни остават до началото на олимпийските игри в Токио. Въпреки че 61% от японците са против, всичко сочи, че отложените олимпийски игри ще се проведат по план. Няколко са сигналите за това. Най-дребният е, че първите спортисти вече пристигнаха в Токио.

Снимка: Reuters

По-сериозният - финансовото измерение. Това са най-скъпите летни игри в историята. Според официалния отчет те трябва да струват близо 16 милиарда долара, но според Съвета за одит в Япония, сумата им ще достигне 20 милиарда, като включва и повече от милиард долара за допълнителни мерки, свързани с COVID-19.

Заради отлагането на Игрите, Япония е изгубила над 5 милиарда долара досега. А ако те бъдат изцяло отменени - това би коствало повече от 40 милиарда.

Снимка: Reuters

Главната причина обаче Токио 2020 да се състои е, че според договора между Япония и Международния олимпийски комитет, единствено МОК има еднолично право да отмени събитието. А оттам заявиха, че това няма как да се случи.

Над 11 000 спортисти ще изпълнят олимпийското селище и ще трябва да се съобразяват с новите правила. Във фитнеса с капацитет 500 души те ще трябва да тренират с маски, въпреки че между уредите има предпазни стъкла. В стола, в който се сервират 45 000 ястия дневно, специално мобилно приложение ще сигнализира къде има свободно място, а атлетите ще трябва да се хранят бързо и да не комуникират със свои колеги.

По традиция от Игрите в Сеул насам организаторите винаги раздават безплатни кондоми. За Токио бяха произведени 160 000 бройки. Сега обаче посланието е различно - занесете ги вкъщи като сувенир, а тук спазвайте социална дистанция.