на живо

Томас Лам - защитникът, който ще ви посрещне в собствен хотел (ВИДЕО)

Гледайте "Зоря" Луганск - ЦСКА пряко по bTV Action

През 2013 г. АЗ Алкмаар завършва 2:2 с ПАОК в груповата фаза на Лига Европа. Резултатът открива 19-годишният защитник Томас Лам. Посвещава попадението на покойния си баща, към когото поглежда всеки път, щом е на терена.

Днес той е част от тима на ЦСКА, който ще се изправи срещу "Зоря" Луганск в Лигата на конференциите. Мача може да гледате пряко по bTV Action от 19:00 ч. днес (4 ноември).

Кой е Томас Лам? Той е роден в Холандия, има финландски корени. Определен е за най-перспективен млад футболист на Финландия, през сезон 2020/2021 е най-резултатният защитник в холандския шампионат (3 гола). Отделно той е предприемач и може да ви посрещне в своя хотел в Амстердам. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Thomas Lam (@thomaslam)

Началото на историята му е преди 32 години, когато пътищата на една финландка и един холандец се пресичат в Австрия. Срещат се случайно на ски ваканция, а алпийската любов между двамата е от пръв поглед.

"Всеки е питал майка ми "Сигурна ли си, че искаш да отидеш? Тук животът ти е толкова уреден". Но тя е била категорична: "Обичам този мъж, ще замина за Амстердам". Никога не е съжалила за решението си, все пак има двама страхотни сина и е била с любовта на живота си", разказва Томас.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Leena Mononen (@leena.mononen)

Израснали в мултикултурно семейство, с брат му, който е година и половина по-голям от него, се записват на двата най-типични спорта за Холандия и Финландия – футбол и хокей на лед. Лам избира футбола. А неотменно до него е баща му.

"Бях на 11, баща ми ме взе от училище и ми подаде едно писмо. Попитах го какво е това, а той каза "Имам добри новини. От АЗ Алкмаар искат да се присъединиш към школата им." Бях много щастлив, веднага приех", спомня си футболистът.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Thomas Lam (@thomaslam)

6 години Томас тренира и учи в академията на АЗ. Лам е отдаден изцяло на футбола, забравя за приятели и партита и нито за секунда не е разколебан, че това ще е животът му.

До 2009 г., когато най-тежката житейска ситуация го разклаща!

"Баща ми почина, когато бях на 15. За две години светът ни се срина. Имаше рак на белите дробове. Когато го откриха, бях на 13, животът ни беше толкова подреден, а изведнъж чухме, че нищо не може да се направи, защото разсейките бяха засегнали цялото тяло и му даваха 3 месеца живот. Лекарят ни каза "Посветете ги на семейството, защото това ще е всичко". Но той започна да се бори, подложи се на химиотерапия, държеше се. Издържа две години. Но в един момент болките станаха непоносими. В Нидерландия евтаназията е позволена. С него взехме решение да бъде евтаназиран", връща се в болезнените спомени Лам.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Thomas Lam (@thomaslam)

"Всеки път, когато изляза на терена, го правя заради баща ми и семейството ми, а това ме зарежда с енергия. Баща ми беше моят пример. Той беше моят ментор. Гледаше всяка тренировка, всеки мач. Исках да бъда на терена и да успея заради него", допълва той.

Всъщност, футболът не е единственото начинание за защитника. През 2019 г. с брат му решават да купят хотел в Амстердам като продължение на една семейна традиция. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Thomas Lam (@thomaslam)

"Майка ми и баща ми купуват хотел в Амстердам преди 30 години. Видяхме обява, че друг семеен хотел се продава и с брат ми решихме да предприемем тази крачка. След тренировка отивах да помагам на брат ми. Боядисвах стени, проверявах резервации, учех се на счетоводство. Гледах от майка ми, доста беше сложно. В бъдеще с брат ми мислим да разширим бизнеса и да направим верига хотели", разкрива той.

Огромна подкрепа му оказва и мениджърът му Мино Райола. Италианският агент, който се грижи за интересите и на Златан Ибрахимович и Пол Погба, е плътно до Лам.

"С Мино съм от 16-годишен. С него подписах първия си договор с АЗ Алкмаар. След като изгубих баща ми, той се превърна в силната фигура до мен. Подкрепял ме е и в добрите, и в лошите моменти. Говорим си не само за футбол, но и за всичко в живота. Знам, че има много хора, които не го харесват, всеки има право на мнение, но за играчите си той е най-добрият агент, когото може да имате. И също е много добър човек", разказва той.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Thomas Lam (@thomaslam)

Именно Райола му съобщава за интереса от страна на ЦСКА.

"С ЦСКА искам отново да пишем история. Искам да стане шампиони на България. Знам, че ще е много трудно, но вярвам на този отбор и на щаба, знам, че сме способни да се преборим", категоричен е той.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pomeline (@pomelinemijnster)

В България Томас живее с приятелката си, с която чакат син. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Thomas Lam (@thomaslam)

Тагове:

цска томас лам