на живо

Тони Надал пред bTV: Ако Рафа започне да играе с дясната ръка, ще е по-добър от Федерер

Чичото на Ел Матадор не искал да получава заплата от племенника си

Дисциплина и много труд. Мотивация, концентрация и ежедневна работа на предела на силите. Това е рецептата за покоряване на спортни върхове на един от най-великите треньори в историята на тениса – Тони Надал. Човекът изградил един от най-брилянтните играчи на нашето съвремие – Рафаел Надал.

Тони, който е чичо на Рафаел, вижда потенциал в племенника си още, когато той е невръстно дете. Първите им съвместни тренировки започват, когато Рафа е едва 3-годишен. Впоследствие тандемът се превръща в един от най-успешните. Тони извежда Ел Матадор до 16 титли от Големия шлем. Преминали през какво ли не заедно, днес, 29 години след първата им тренировка, пред bTV треньорът признава, че не си спомня първия съвет, който е дал на Надал, но винаги ще помни най-важния.

„Винаги се опитвай да играеш на предела на способностите си и да удряш топката възможно най-силно. Тези думи му повтарях много пъти, когато беше малък. Останалото беше да се движи непрекъснато, да бъде напълно концентриран и да играе на високи обороти. Обяснявах му, че ако изпълни това, всичко, за което мечтае, е възможно,” спомня си Тони Надал.

Въпреки роднинската връзка, Тони Надал не пести нищо на любимия си племенник. Oпределя се като много строг, взискателен, а на моменти и авторитарен треньор. Понякога дори се случва Рафа да се прибере разплакан от тренировка. Според философията на Тони обаче дисциплината и отговорността са ключови фактори за успеха.

Снимка: -

„Когато беше на 3 години, започнахме да тренираме по малко чрез различни игри. На 5 зачестихме заниманията – по три пъти на седмица, а впоследствие всеки ден. Бях много взискателен и строг и исках от него също да бъде такъв към себе си – това е абсолютно необходимо, за да подобряваш играта си, да постигаш целите си и да печелиш трофеи,” разкрива бившият треньор на Рафа.

Любопитно е, че Тони Надал не искал да получава заплата от племенника си, защото вярвал, че това ще занижи авторитета му. Без да взима пари, той можел да казва каквото смята за правилно без опасността Рафаел да го уволни, както би станало с обикновен треньор.

Едно от ключовите решения на Тони, които предначертават пътя на Краля на клея, е талантът да играе тенис с лява ръка. „Като малък той играеше с двете ръце. И форхенд и бекхенд по един и същи начин. Единственото нещо, което аз знаех е, че трябваше да играе с една ръка. Като малък той наистина играеше много добре с двете ръце във форхенд – правеше страхотни удари. Но аз му казах: колко тенисисти има в топ 10, които играят с двете ръце на форхенд? Няма да си първият, който трябва да промени това. Затова избрах да играе само с лявата ръка.

Снимка: -

Когато беше на 5-6, пробвахме как сервира и с едната, и с другата ръка, но не беше добър с нито едната. В крайна сметка реших, че ще играе с лявата, защото помислих, че е левичар. Сега знам, че е десничар, защото единственото нещо, което прави с лявата ръка, е да играе тенис. Играе голф с дясната, яде с нея, мие си зъбите с нея. Когато му хвърлят топката, няма да направи така, ще направи ето така – винаги отдясно. След края на мача, когато праща нещо към публиката, отново ще го направи с дясната ръка. Мисля, че ако започне и да играе тенис с дясната ръка, ще е по-добър от Федерер,” шегува се Тони.

Снимка: -

През февруари 2017-а Тони Надал обяви, че се оттегля от треньорския щаб на Рафаел. Взима решението без да предупреди племенника си, който разбира новината от медиите. Причината за това е, че Тони не иска да разсейва тенисиста от работата му. Двамата обаче запазват близките си отношения, а в момента Тони ръководи Академията на Рафаел Надал.

Тони Надал пристигна в България като посланик на турнира Sofia Open. Испанецът изрази надежда, че един ден племенникът му ще участва в надпреварата и ще го покани със себе си.

Снимка: -

Тагове:

@