на живо

"Тотнъм" препречва пътя на "Манчестър Сити"

"Ливърпул" очаква "Порто"

"Тотнъм" препречва пътя на "Манчестър Сити"

Време е за четвъртфиналите в Шампионска лига. Оспорваните битки започват тази вечер с три английски отбора - "Ливърпул", "Тотнъм", "Манчестър Сити" и португалския "Порто". Мачовете са от 22 ч.

"Тотнъм" ще посрещне "Манчестър Сити" на чисто новия си стадион - "Тотнъм Стейдиъм". Срещата довечера е първата от трите сблъсъка помежду им в рамките на 11 дни. След реванша следващата седмица двата тима ще се изправят един срещу друг за първенството на 20 април, а развоят от този двубой може да има ключово значение за шампионските амбиции на "гражданите" и класирането на "шпорите" за топ 4.

Снимка: Getty Images

"Манчестър Сити" има шанс да направи един от най-великите сезони във футбола. Футболистите на Пеп Гуардиола са на прага на историческо постижение - "златен куардибъл" или спечелването на титлата, двете национални купи и Шампионската лига.

"Гражданите" вече триумфираха с Купата на Лигата, а в събота се класираха за финала за Купата на Англия, където ще играят с "Уотфорд".

Снимка: Getty Images

Нито един отбор в съвременната история на футбола не е успявал да спечели четири големи турнира в рамките на един сезон. Единственият тим в света, който може да се похвали с подобно постижение, е шотландският "Селтик", който през сезон 1967/68 печели титлата, Купата на Шотландия, Купата на Лигата и Купата на европейските шампиони (КЕШ).

За първи път "Манчестър Сити" и "Тотнъм" ще се срещат на европейската сцена

С не по-малък интерес се очаква двугият мач тази вечер. На "Анфийлд" "Ливърпул" приема "Порто". Двата тима се срещнаха на 1/8-финалите миналата година, но тогава мърсисайдци спечелиха първата среща в Португалия с 5:0, а в реванша резултатът бе 0:0. 

Снимка: Getty Images

"Ливърпул" и "Порто" имат шест мача помежду си в европейските клубни турнири. "Мърсисайдци" са спечелили три от тях, а останалите три са завършили наравно.

И двата тима се намират в почти идентична ситуация в родните си първенства. "Червените" са лидери в Англия с две точки аванс пред "Манчестър Сити", който обаче е с мач по-малко.

Снимка: Getty Images

"Драконите" водят също толкова ожесточена битка за титлата с "Бенфика". Шест кръга преди края на сезона двата отбора имат равен брой точки на върха в класирането - по 69.