на живо

"Тотнъм" се отказа от намаляване на заплати заради недоволни фенове и футболисти

"Шпорите" няма да се възползват от държавната помощ

Reuters

Ръководството на "Тотнъм" няма да намалява заплатите на своите 550 служители. Причината е огромното недоволство от страна на феновете и на футболистите.

Очакваше се "шпорите" да пуснат в отпуск своите 550 служители (без футболистите и треньорите). По този начин от клуба можеха да се възползват от помощта на правителството на Великобритания. Държавата покрива 80% от заплатите на работниците, ако сумата е до 2500 паунда. 

С обявеното намаление от 40%, от "Тотнъм" нямаше да плащат на служителите си.

Снимка: Reuters

Само че тази идея предизвика острата реакция на феновете, особено предвид финансовото състояние на клуба. За 2019 г. "шпорите" отчетоха 69 млн. паунда печалба. 

Състоянието на собственика на клуба Джо Люис пък се оценява на 4,3 млрд. паунда.

За това от клуба излязоха със съобщение, в което се казва, че няма да пускат служители в отпуск и ще им изплатят пълните заплати за април и май месец.

"Нашата цел никога не е била нещо различно от това да приложим мерки, за да защитим работните места, докато клубът успява да продължава да се самоиздържа в този несигурен период. Съжалявам, че създадохме притеснение сред нашите фенове в тези тежки времена и се надяваме, че ще ги накараме да се гордеят в следващите седмици, когато стадионът ни ще бъде използван по различно предназначение", коментира президентът на "Тотнъм" Даниел Леви.

Той самият щеше да се възползва от тази мярка, въпреки че месечното му възнаграждение е в размер на 3 млн. паунда.

От възможността за облекчаване на финансовата тежест при пускането на служителите в отпуск се възползваха "Нюкасъл", "Борнемут" и "Норич", а от "Ливърпул" също се отказаха, след неодобрение от страна на феновете.

От клуба се похвалиха, че на новия им стадион вече е монтирано оборудване за бързо тестване за коронавирус, което ще е от помощ на медиците в страната.

bTV призовава: останете си вкъщи!