на живо

Трансфери по време на пандемия: В Англия отново са най-щедри

За първи път от 1980 г. насам "Реал" Мадрид не привлече нито един футболист

2020 г. преминава под сянката на пандемията от коронавирус. Във футболните среди обаче не се предават и както всяка година лятото е време за... трансфери.

Този път сделките в петте най-гледани първенства на Стария континент (Англия, Италия, Германия, Испания и Франция) също бяха белязани от вируса. За да ограничат неговото разпространение, федерациите взеха решение да прекратят или поставят на пауза за известно време първенствата. След завръщането на футбола, голяма част от мачовете се играят пред празни трибуни. За това клубовете отчитат огромни загуби.

Цифрите сочат, че трансферите са общо 1349 (в това число преминаванията под наем). Те са на обща стойност 2,99 млрд. паунда. Най-скъпият футболист за лятото на 2020 г. е Виктор Осимен. Той преминава от "Лил" в "Наполи" за 73,2 млн. паунда. Нападателят от Нигерия се превърна и в африканския играч, за когото е платена най-висока трансферна сума.

Снимка: Getty Images

Новото крило на "Челси" Кай Хаверц се нарежда на второ място. "Сините" от Лондон отделиха за него 72 млн. паунда, които влязоха в касата на "Байерн" Леверкузен.

Артур вече ще играе в "Ювентус". "Барселона" пък станаха по-богати с 66 млн. паунда от това.

Снимка: Getty Images

Иначе английската Висша лига продължава да доминира. 389 сделки бяха сключени за периода 27 юли - 5 октомври. Те са на стойност 1,45 млрд. паунда.

"Челси" е първенец, като по желание на мениджъра Франк Лампард, на "Стамфорд Бридж" пристигат играчи за 222 млн. паунда. След лондонския тим се нареждат "Манчестър Сити" (141 млн. паунда) и "Лийдс" (близо 100 млн. паунда).

Серия "А" се нарежда на второ място по обща трансферна сума (796,8 млн. паунда). Освен Осимен и Артур, по италианските терени ще се изявява още Николо Барела, който също замени "Каляри" с "Интер" (22,5 млн. паунда).

Испанската "Примера дивисион" се нарежда на трето място в класацията (728,9 млн. паунда). Най-скъпият входящ трансфер е преминаването на Миралем Пянич от "Ювентус" в "Барселона" за 54,8 млн. паунда.

Снимка: Getty Images

Интересна подробност е, че "Реал" Мадрид не привлече нито един футболист към редиците си. "Белите" са пропускали трансферен период последно през 1980 г.

Тази година френската Лига 1 изпреварва "Бундеслигата". Сделките в първенството, което излъчи два от полуфиналистите в последното издание на Шампионската лига, са на стойност 665,5 млн. паунда. Мауро Икарди окончателно премина в ПСЖ от "Интер" (след година под наем) за 45 млн. паунда. А канадският национал Джонатан Дейвис напусна "Гент" в посока "Лил" срещу 27 млн. паунда.

В Германия бяха скромни - 542,5 млн. паунда. Лерой Сане е футболистът, който пристига в Бундеслигата през лятото на 2020 г. за най-голяма сума - 40,9 млн. паунда от "Манчестър Сити" към "Байерн" Мюнхен.

Тагове:

трансфер