на живо

Транспаранти в подкрепа на "Левски" бяха разпънати по мостовете в София

Феновете организират нов протест в събота (8 февруари)

Плакати, които призовават за подкрепа към футболния клуб "Левски" и за върховенство на закона, бяха окачени на част от мостовете в София. 

Снимки от акцията, предприета най-вероятно от "сини" фенове, бяха изпратени на редакционната електронна поща на bTV. В съобщението не се уточнява кой е разпънал плакатите.

Снимка: Пламен Тенчев

Посланията на тях са свързани с футбола: "Левски" оле, нищо общо с тире", "Левски" без тире", "Долу ръцете от Отбора на народа" и други. Но има и политически призиви: "Клеветата е политически инструмент", "Демокрация????", "Конституция????".

Акцията идва на фона на проблемите в "синия" клуб, свързани с най-големия спонсор - фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков. В момента той е задържан в Обединените арабски емирства и има повдигнати 7 обвинения от българската прокуратурата. 

Снимка: Пламен Тенчев

Преди да замине, Божков свика две срещи с фенове, на които обяви, че няма да може да изплаща средства по спонсорския договор с клуба, ако промените в Закона за хазарта влязат в сила. Те предвиждат лотарийни игри да се организират само от държавата. В момента законовите промени са приети на първо четене от Народното събрание.

На среща с министър-председателя Бойко Борисов, част от представителите на най-големите фенски фракции заявиха, че нямат намерение да подкрепят финансовия благодетел на "Левски", но искат яснота около бъдещето на клуба.

Въпреки това в петък (31 януари) беше организиран малоброен протест пред Народното събрание. Феновете се организират в социалните мрежи за нова акция на 8 февруари. "Шествието ще тръгне от Народното събрание по жълтите павета до Софийския университет и от там ще бъде блокиран Орлов мост", пише в събитието. За сега участие в него са заявили 100 човека.

Тагове:

левски фенове