на живо

Треньорът на Божидар Андреев: Живееше вкъщи. Бях решен да го запазя (ВИДЕО)

"Горд съм, че вдигам за България. Парите са нищо", заяви европейският шампион

Треньорът на Божидар Андреев: Живееше вкъщи. Бях решен да го запазя (ВИДЕО)

Историята на европейския шампион по вдигане на тежести - Божидар Андреев, трогна стотици спортни почитатели. Талантливият българин е роден в сливенското село Тополчане, расте в бедност и трудни условия до осми клас, когато го открива треньорът Пламен Братойчев.

Именно той е в основата на големите му победи - четири европейски титли и една олимпийска при младежите, както и на златния му триумф на европейското първенство за мъже в Грузия преди дни.

"Той беше просто перфектният! Както казваме: "дялан камък". Бях твърдо решен да запазя Божидар. Приех го, вкъщи живееше. Помагах му с каквото мога. От 2 седмици общината му подсигури една боксониера", разказва Братойчев, който има 3 сребърни медала от европейски първенства като състезател.

След като завършва средното си образование Божидар остава без покрив над главата, тъй като няма право да ползва общежитието на училището. За това живее в малка стаичка до залата, в която тренира. Работи в супермаркет, за да може да се изхранва.

Снимка: Facebook

И въпреки това Андреев отказва привлекателна оферта да стане част от националния отбор по вдигане на тежести на Азербайджан.

"Лесно се отказах, защото парите за мен са нищо. Доста съм горд, че си вдигам за България и прославям България. И ще съм горд да продължа да вдигам за България", заяви младият шампион.

А каква е следващата цел пред успешния тандем Андреев - Братойчев? Добро представяне на олимпийските игри в Токио през 2020 г., а мечтата е ясна - най-високото стъпало на почетната стълбичка и българският химн, който оглася залата.

"Пожелавам го на всеки да усети тази тръпка и чувството да чуят химна на България", казва Божидар.