на живо

Треньорът на Дудова: Най-големият срам за българската борба! (ВИДЕО)

Световната и европейска шампионка не беше включена в състава за предстоящото първенство на Стария континент

Треньорът на Дудова: Най-големият срам за българската борба! (ВИДЕО)

Личният треньор на световната и европейска шампионка по борба Биляна Дудова - Георги Калчев, определи решението на Управителния съвет да не включи състезателката му в състава за предстоящото първенство на Стария континент за "най-големия срам за българската борба".

"Валентин Йорданов се е обадил по време на Управителния съвет, защото не е бил в София, разговарял е с всички, обяснил им е, че това, което правят е адски некоректно, че руши авторитета на борбата. Не може да излезеш с някакво решение… Той преценил, че ще е по-добре. По-добре за кого? Валентин Йорданов иска отговор... Все пак тук става въпрос за момиче, което се е доказалo и т.н. Решавате човешки съдби. На тяхната съвест ще тежи това момиче и неговата кариера, защото тя никога повече няма да може тази година, тази титла да си я спечели.

Нека на тепиха да си решат нещата, защо трябва някой отстрани с такива неща? Излиза, че това е заговор… Официалното, което се знае е, че управата е дошла, за да прегласува това срещу своето решение от 24 февруари и за да я елиминира без да се бори. И то за сетен път. Няма как това така да остане. Аз призовавам управата и целия УС с тоя срам да си подаде оставка… Да накарат Вальо Йорданов официално да се откаже от участие повече в живота на борбата. Това за мен е най-големият срам за българската борба. По-ниско няма къде да паднем. Аз й се чудя, ние си говорим какво прави още тук, но тя си е българче, наше момиче, разплака цяла България, иска да стои тук и да се бори, но не знам как", коментира Калчев.

Дудова и Калчев са огорчени. Те обвиниха федерацията и селекционера Петър Касабов в тенденциозно отношение. 

В категория до 62 кг за шампионата на Стария континент в Унгария от 28 март заминава Тайбе Юсеин, която е бронзова медалистка от олимпийските игри в Токио.

Двете трябваше да се изправят една срещу друга в среща на тепиха в преборване, но Юсеин не успя да влезе в зададените килограми и мачът не се състоя. Така решението за състава беше взето от Управителния съвет на федерацията. 

От Федерацията заявиха, че решенията коя от двете да бъде в състава се взима от треньорите.

"Има треньори, те определят критериите и носят отговорност. Ние, като Управителен съвет утвърждаваме съставите. Подкрепихме състава, който е подал националният селекционер. Биляна беше подадена на 59 кг", разясни президентът на федерацията Христо Маринов.