на живо

Треньорът на Гришо: Той е близо до най-добрата си форма

Трудно се създават навици за няколко месеца, заяви Даниел Валверду

Twitter

Треньорът на Григор Димитров Даниел Валверду заяви, че според него шампионът от турнира в Бризбейн е близо до оптималната си физическа форма. Двамата работят заедно от юли 2016 г.

"Подготовката премина добре, работихме здраво. Тази титла носи допълнителна увереност, защото виждаш, че часовете усилена работа на корта дават резултат. Психологически също носи позитиви, защото намалява съмненията дали си се подготвил добре, или не", коментира Валверду.

Снимка: Getty Images

"Григор е близо до най-добрата си форма, но най-важното нещо е да я запазим. В този момент той се чувства добре физически, но все още можем да подобрим някои неща. Много съм щастлив от начина, по който той играе, както и от това как се бори от първата до последната точка във всеки мач. За мен в срещата с Раонич на полуфиналите показа колко е прогресирал, откакто сме заедно", допълни още специалистът.

Валверду смята, че Димитров има още по-голям потенциал за развитие.

"Намираме се в първата фаза на съвместната ни работа. Трудно се създават навици в играчите за 3-4 месеца. За да се постигне това, трябват поне 8-10-12 месеца правилна работа. Най-важното е точната нагласа във важните мачове. Димитров е играл такива, но аз искам да го виждам по-често на полуфинали и финали. Там може да се види дали тези тези необходими навици вече са изградени", завърши Валверду.

Специалистът сподели радостта си от отличието на българина и в социалните мрежи. "Страхотна седмица", написа той на официалния си профил в "Туитър".

В неделя (8 януари) Гришо спечели петата титла в кариерата си на турнира в Бризбейн, Австралия като по пътя към трофея елиминира трима играчи от топ 10, а на финала се справи за първи път и с японеца Кей Нишикори, побеждавайки го с 6:2, 2:6, 6:3.

В следствие на успеха 25-годишният хасковлия се изкачи на 15-ото място в световната ранглиста, изпреварвайки идола си Роджър Федерер и записвайки най-добро класиране от края на юни 2015 г.