на живо

Треньорът на плувците: Все още нямам обяснение

Очаквайте целите интервюта с лекаря и треньора на националния тим по плуване на сайта btvnovinite.bg и в нашите емисии в 17:00 и 19:00 ч.

Треньорът на плувците: Все още нямам обяснение

Треньорът на националния отбор по плуване, в чиито редица бяха уличени в употреба на забранения анаболен стероид станозолол трима плувци - Кристиян Минковски, все още няма обяснение за случилото се. 

За положителните проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов научи bTV. От вчера (23 февруари) правата им са временно спрени от антидопинговия център, а имената им бяха оповестени преди отваряне на Б-пробата, което е прецедент.

Самите плувци заявиха, че не са взимали нищо самосиндикално и извън даденото им от лекаря на тима д-р Любомир Петров. А пред bTV разриха, че въпросните хапчета са им били предоставяни в пластмасова чашка. 

Снимка: bTV

"Това, което съм казал е да си спомнят всичко, което са взимали, извън схемата на доктора. Някъде там би могло да има такъв препарат. По тяхна информация те не са взимали. По моя също. Моята информация идва от техните данни. Нямам обяснение. Минаха повече от 24 часа. За мен трябва да свърши докрай цялата процедура", заяви само пред bTV Минковски.

Уличените плувци обясниха, че той им е казал, че може да са поели станозолола чрез протеинови барчета, паста за зъби или капки за нос.

Снимка: bTV

Лекарят Петров е категоричен, че състезателите са знаели какви хапчета приемат, а бройката им не е шокираща.

"Става въпрос за общо 33 таблетки. Това не са 33 различни препарата. 10 са различните препарата. Освен това са разделени на две възрастови групи. Не ги делим на мъже и жени. Вътре има само нормални съставки на храната. Получават се голяма бройка при някои от хапчетата, защото става въпрос за естествени съставки на храната, които се приемат в грамове. Като имате половин грам в едно хапче, за да се получи препоръчвано 10 гр от едно съединение аминокиселини... Всеки състезател по-сериозен знае за какво става дума. Ние даваме само 8 гр. Това са 16. Ние даваме 14 таблетки", заяви той и добави:

Снимка: bTV

"Всички кутии на лекарствата са изложени пред състезателите. Много пъти правим разпределянето пред тях. Разпределят се за една и другата група брой чаши. Всеки от тях взима на случаен принцип. Много рядко се случва, ако някой си е забравил, да му се носи специално. Не са 20 човека на една и съща схема. Имаме по-възрастни и по-млади. Взимат едни и същи чашки. По Международния олимпийски комитет има позиция за добавките. Това, което сме давали, може да го сравните с позицията. Ние се ръководим изцяло от нея."