на живо

Треньорката на Баблаков: Избирайте - плувците или Минковски

Цветанка Дилова се обърна към президента на Федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев

Треньорката на един от уличените в употреба на допинг веществото станозолол Здравко Баблаков - Цветанка Дилова, се обърна към президента на Федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев с отворено писмо. 

Тя настоява ръководството да направи избор - дали да подкрепи момчетата и да работи за намаляване на наказанията им или да запази начело на националния тим треньора Кристиян Минковски. 

Според Дилова нейният колега е достатъчно компрометиран след последните разкрития, според които на плувците в националния тим се дават различни хапчета, разпределени в пластмасови чашки. За тези методи тя посочва като отговорен Минковски. Дилова дори разказа, че той е отричал да има проблем с допинг пробите. 

Тя е категорична, че всички плувци от националния тим трябва да бъдат проверени с кръвен тест.

Ето и цялото изявление на Дилова:

"Уважаеми г-н Аврамчев,

Като личен треньор на Здравко Баблаков – един от тримата плувци, уличени в употреба на забранена субстанция, се обръщам към Вас с молба за оказване подкрепа към състезателите. Аз работя със Здравко от 11 години, познавам го добре и гарантирам, че той никога не би посегнал към такива препарати и методи.

Ще цитирам разпоредбата на чл.44 ал.(5) от Наредбата за антидопинговата дейност, която гласи: „Ако в конкретен случай спортист или друго лице докаже липса на вина или небрежност от негова страна, тогава приложимият срок за лишаване от права се отменя“. Според този текст от Наредбата има възможност състезателите да бъдат оправдани.  Човекът, който трябва да разреши тази ситуация, сте Вие, г-н Аврамчев. Вие трябва да изберете – дали да защитите собствения си авторитет и името си като управленец и да помогнете на три талантливи деца или да застанете на страната на г-н Минковски и порочните му практики с алкохол, цигари и нестерилни медикаменти. Той се изложи достатъчно! Имаше възможност да работи със силно поколение плувци, които ние в провинцията създадохме, но не успя да го съхрани.

Що се отнася до коментираната от Вас версия за външна намеса в отбора и саботаж – питам кой допусна тази намеса? Г-н Минковски е длъжен да следи за всичко, което се случва около състезателите и да не допуска подобна ситуация. Не колегата Вакареев, не доктора – а Минковски.

Снимка: Lap.bg

Когато му се обадих по телефона в петък на 19.02 знаех за положителната проба от бащата на Здравко, въпреки предупрежденията към Здравко и семейството му да не казват на никой. Коментирах с г-н Минковски заявката на Здравко за идното състезание в Бургас. В края на разговора аз го попитах: „Как са нещата при вас?“, а той ми отговори: „Всичко е наред.“ Що за наглост?! Да крие от мен подобно нещо! Само гузен човек би постъпил така.

Чета в социалните мрежи негови коментари – „Очевидно има атака към мен, но ако целта е да се махна аз, с цената на разбиване на националния отбор и на уличаване на състезатели с допинг, тези хора трябва да обявят това и аз отдавна щях да съм си тръгнал, за да спася състезателите“ Вие, г-н Аврамчев, смятате ли, че треньорът Минковски е толкова морален, че да си тръгне сам, само защото никой не го иска? Та той не си тръгва сега, когато всички го гонят. Смятате ли, че под негово ръководство ще има от тук на сетне ползотворна централизирана подготовка? Дори и тези, които сега мълчат, не биха си пуснали състезателите. Има кадърни и достойни хора, които да го заместят.

И все пак, Вие виждате, според правилата на Антидопинговия център, има възможност да се помогне на състезателите. Да видим! За кого милеете Вие!

П.С.:

1. Във връзка с предстоящото тестване на останалите състезатели, моля да се има предвид, че препаратът „станозолол“ се изчиства от урината за 3-4 седмици и смятам, че е редно да се направят кръвни проби. В противен случай давате повод за нови дискусии и съмнения след отрицателни уринни проби. От 4 февруари до сега вече са минали четири седмици. Всички вече се съмняват във Вас след двусмислените и противоречиви коментари, които направихте.

2. Защо състезателите са подписали договор в 3 екземпляра, но нито един не е върнат към тях с печат и изходящ номер?"

Преди седмица bTV разкри, че трима национални плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителни проби за веществото станозолол, използвано още от 60-те години на ХХ век. 

Те са застрашени от 4-годишно спиране на правата. 

Днес (4 март) предстои Управителен съвет на Федерацията, на който ще бъде дискутиран казусът.