на живо

Третодивизионен тим е на победа от участие в евротурнирите

"Ле Ербиер" е на финал за Купата на Франция

Всеки сезон във френската Лига 1 ставаме свидетели на многомилионни трансфери, които захранват грандовете ПСЖ, "Монако" и "Олимпик" Лион. Тези отбори постоянно са замесени в битките за трофеи, което не е и никак изненадващо.

Има обаче и симпатични примери за тимове с далеч по-скромни възможности, които постигат завидни успехи. Такъв е случаят с третодивизионния "Ле Ербиер", който отстрани пет съперника и се доближи на само една победа от класиране за евротурнирите.

"Ле Ербиер" ще спори за трофея в турнира за Купата на Франция, а последното му препятствие ще бъде победителят от мача ПСЖ - "Каен". 

Приказката на амартьорския тим започна срещу "Ангулем", след победа с 2:1 благодарение на гол в 115-ата минута. Вторият опонент - "Сент-Льо Манш", е отстранен със същия резултат. В третия кръг "Ле Ербиер" поднася и голямата сензация в турнира - побеждава категорично "Оксер" с 3:0.

На четвъртфиналите отборът се справя с "Ланс" след изпълнение на дузпи.

На полуфиналите отборът извади късмет, тъй като се падна срещу "Шамбли". Пред повече от 34 000 зрители, непретенциозният тим победи с 2:0 след голове на Флориан Давид в 28-ата минута и Амбройз Гбохо в 80 -ата минута.

Въпреки големите успехи до момента за Купата на Франция, третодивизионният отбор се намира на девета позиция в класирането, на 9 точки от третото място, което дава шанс за промоция в горната дивизия.

Носителят на Купата на Франция си гарантира място в европейските клубни турнири, а решителната среща за трофея е насрочена за 8 май и ще се проведе на "Стад дьо Франс". 

Последният случай, в който отбор от третото ниво на френския футбол достига до финал, е през 2012 г. Тогава "Кювили" губи от "Олимпик" Лион с 0:1.