на живо

Три оферти към БФС за въвеждането на VAR

Централата очаква да подпише договор до края на април

Lap.bg

В българския футболен шампионат със сигурност ще бъде въведена системата Видео асистент рефер (VAR). От Българския футболен съюз (БФС) заявиха, че очакват до края на април да подпишат договор с една от трите фирми, предоставили оферти.

"Ще има VAR в България. Получихме три оферти. Предстоят допълнителни преговори с трите фирми. Целта е до края на април да подпишем договор с една от тях", каза вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев следд Изпълкома.

Снимка: БГНЕС

"Доколкото съм запознат, с минимални за клубовете разходи, няма да има никакви проблеми да бъде въведена системата на всички стадиони у нас. Предстоят разговори с клубовете", допълни той.

Той не пожела да разкрие финансовите параметри на офертите.

За въвеждане на системата VAR у нас се заговори в края на 2019 г. Тогава собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев заяви, че подобен ход е наложителен. Той дори предложи подобна система да се въведе с финансиране от държавата, но министър-председателят Бойко Борисов заяви, че тази възможност е неприемлива.

Фурнаджиев потвърди, че от БФС искат да въведат системата от плейофите на следващия сезон. 

VAR вече използван веднъж в България - в първата среща на "Лудогорец" и "Интер" от 1/16-финалите на Лига Европа, играна в Разград. Тя ще бъде налична и за плейофа между националните тимове на България и Унгария на стадион "Васил Левски" в края на март 2020 г.

Тагове:

БФС VAR ВАР