на живо

Трима българи се включват в Световното клубно първенство

Бразилия приема волейболния турнир, който ще се състои от 19 до 23 октомври

Lap.bg

Трима българи ще се борят за титла от световното клубно първенство по волейбол, което тази година ще се проведе в град Бетим, Бразилия.

Теодор Салпаров, Тодор Алексиев и Николай Учиков ще се борят за титлата тази година със своите отбор. Те тримата взеха участие и в миналогодишното издание на първенството.

Теодор Салпаров продължава да защитава цветовете на руския "Зенит" Казан. Настоящият сезон ще бъде трети за либерото в тима. Треньорът Владимир Алекно използва българина само за мачовете в международните турнири. Изявите му обаче са в основата на двете поредни титли за руснаците в турнира Шампионска лига.

Снимка: FIVB

Тодор Алексиев ще се впусне в надпреварата с "Персонал" Сан Карлос де Боливар - един от отборите, които получиха "уайлд карт". Тимът финишира на четвърто място в клубната надпревара на Южна Америка през миналия сезон.

Снимка: FIVB

Николай Учиков продължава да защитава цветовете на УПЦН Сан Хуан. Диагоналът стана шампион на Аржентина през миналия сезон и грабна индивидуалната награда за най-полезен играч. Неговият тим също получи извънредна покана от Световната волейболна централа за участие в турнира в Бразилия.

Снимка: FIVB

Третият тим с "уайлд карт" е традиционно "българският" "Тренто". След напускането на треньора Радостин Стойчев, в отбора, завършил на второ място в Шампионската лига, няма нито един роден представител.

Другите участници в надпреварата са шампионите на Южна Америка и победители в миналогодишното издание - "Сада Крузейро" (Бразилия), на Азия - "Тайчунг Банк" (Тайван), на Африка - "Ел Гаиш" и домакините от "Минас Тенис Клуб".

Тимовете са разделени в две групи по четири отбора.

Група "А": "Сада Крузейро", "Тайчунг Банк", "Ел Гаиш" и "Зенит"

Група "Б": "Персонал", "Минас Тенис Клуб", "Тренто" и УПЦН

Всеки от тях ще изиграе по три мача, а класиралите се на първо и второ място ще се включат в надпреварата за медали.

Турнирът не приключва и за третите отбори в групата, които ще играят за петата позиция в крайното класиране.

Световният клубен шампион трябва да бъде определен на 23 октомври с мач в 7-хилядната зала в Бетим.