на живо

Трима съдии решават дали Джокович може да остане в Австралия

Какво означава това в делото на сръбския тенисист?

Федералният съд на Австралия одобри искането на адвокатите на Новак Джокович трима съдии да решат съдбата на тенисиста. Това беше единственото искане на представителите на сърбина. 

При това положение решението дали световният номер 1 ще остане в страната ще бъде окончателно, а страните ще имат ограничено право да обжалват. Очаква се Федералният съд да заседава отново и да се произнесе след полунощ българско време. 

Имената на съдиите са Джеймс Алсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О’Калахан. Последният тази сутрин изслуша Джокович преди той отново да бъде задържан и върнат в хотела за мигранти, в който прекара 5 дни през изминалата седмица. 

Решението ще даде отговор дали сърбинът ще може да се бори за десета титла от Откритото първенство на Австралия. Турнирът стартира в понеделник (17 януари), а при успех Джокович може да се превърне в първия тенисист с рекордни 21 купи от Големия шлем.

Снимка: Reuters

При пристигането на сърбина в Австралия, той се възползва от факта, че е получил медицинско изключение и не е ваксиниран. Първоначално граничните власти не признаха това обяснение и анулираха визата му, която съдът възстанови в понеделник (10 януари). 

Няколко дни по-късно министърът по емиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук се възползва от правото си еднолично да отмени визата на тенисиста. Джокович очаквано обжалва и сега очаква ново решение, което ще е крайно. 

Снимка: Reuters

На последната среща със съда стана ясно, че Ноле е влязъл в страната с редовни документи, а основните мотиви на министър Хоук са, че с поведението си той влияе на процеса на ваксинация в страната и по този начин може да натовари здравната система.