на живо

Трите случая, в които Меси бе на път да си тръгне, но размисляше

Надежда за феновете на "Барселона"

Евентуалното напускане на Лионел Меси е кошмар за всички фенове на "Барселона". Ден, който те се надяват никога да не дойде. Сега обаче изглежда по-вероятно от всякога Ла Пулга да превърне в реалност страховете на запалянковците.

И все пак Меси и друг път е казвал "край", след което е размислял. Случвало се е с "Барселона" през 2014 и 2016 г., както и с аржентинския национален отбор.

2014-та - Годината на Тата

Тата Мартино пое "Барселона" през 2013/14, заменяйки на поста Тито Виланова, който имаше здравословни проблеми. И кампанията беше нехарактерно слаба за Меси. Звездата на каталунците бе измъчван от контузии, отборът не успяваше да навлезе в ритъм. В крайна сметка "блаугранас" загубиха от "Реал" на Кристиано Роналдо във финала за Купата на краля, бяха елиминирани от "Атлетико" Мадрид в четвъртфиналите на Шампионската лига, а тимът на Диего Симеоне спечели титлата в Испания насред "Камп Ноу".

Седмици преди края на сезона Меси посети Виланова в болницата. Според информации аржентинецът споделил, че се замисля за раздяла с "Барселона", но бившият му треньор го убедил да остане.

"Беше деликатен момент. Да, тогава Меси не знаеше как да постъпи. Видяха се и, макар да не съм присъствал, знам, че разговорът е бил продължителен. След него Меси вече бе решил. Така и не разбрах какво точно са си казали.", споделя Жорди Роура - дългогодишен асистент на Виланова, който загуби битката с коварната болест рак на гърлото скоро след разговора с Меси.

2016-та - Проблемите с властите

През септември 2015 г. срещу Меси започна разследване за данъчни измами, което предизвика буря в Испания. Аржентинецът се почувства очернен и несправедливо атакуван. Впоследствие сподели, че се замисля за напускане на "Барселона" заради испанските власти.

"Отнесоха се лошо с мен и не исках да оставам. Вратата ми бе отворена за други отбори. Те обаче знаеха отлично, че предпочитам "Барселона". В случая обаче беше лично.", коментира след време Меси.

В крайна сметка дубълът и силният сезон, в който триото Меси-Суарес-Неймар бе неудържимо, накараха аржентинската звезда отново да се почувства ценен.

Той получи условна присъда и бе глобен от властите, но не напусна "Барселона".

Отново 2016-та - Злополучният финал на Копа Америка

Сезонът може и да бе изключително успешен за Меси на клубно ниво, но неговата Аржентина отстъпи на Чили във финала на Копа Америка. При това по болезнен начин - с дузпи. В интервютата си след мача Меси бе разочарован и разгневен.

"Още в съблекалнята си помислих, че времето ми с националната фланелка изтече. Така се чувствам! Не мога да приема, че се класирахме за финала, но не го спечелихме. Опитах всичко, за да вдигна трофей с Аржентина. Не се получи.", каза тогава Ла Пулга.

Само няколко месеца по-късно Меси се завърна.

"Говорих с треньора Бауса, както и с момчетата. Нямаше как да не съм тук. Вярвам в тази група. Справяме се добре, въпреки че загубихме във финала. След него бяхме доста разочаровани. Беше тежък удар, но се съвзехме.", заяви Меси.

Вече се е случвало на три пъти, коeто обнадеждава привържениците на "Барселона", че техният капитан и любимец може отново да продължи по отъпкания път.