на живо

Триумф! Цветан Соколов с "Лубе Чивитанова" е новият шампион на Италия (ВИДЕО)

Тимът на българина спечели решителния пети финален мач след драма

Триумф! Цветан Соколов с "Лубе Чивитанова" е новият шампион на Италия (ВИДЕО)

Силните изяви на Цветан Соколов помогнаха на неговия "Лубе Чивитанова" да стане новият волейболен шампион на Италия. Играчите на Фердинандо Де Джорджи се наложиха с 3:2 като гости на шампиона "Перуджа" (22:25, 21:25, 25:12, 25:21, 15:10) и спечелиха своята пета титла на Италия.

Най-резултатен за успеха на "Лубе" беше именно Соколов с 19 точки, а Османи Хуанторена и Роберланди Симон завършиха с по 16. С най-много в двубоя пък се отчете Вилфредо Леон - 20.

Снимка: legavolley.it

В първия гейм домакините осъществиха надмощие, повеждайки с 9:2 след 3 аса на Вилфредо Леон и 2 директни точки от начален удар на Александър Атанасиевич. Хуанторена намали изоставането с добрите си изяви за 8:13. Ас на Симон скъси дистанцията на 3 точки, но до края "дяволската блокада" запази аванса си, завършвайки първата част с 25:22.

Вторият гейм отново беше изцяло в полза на отбора на "Перуджа", който светкавично поведе 6:2, но този път след грешки на Соколов и мощна блокада на Фабио Ричи. Ас на Бруно намали изоставането на 3 точки, а последвалата блокада на Соколов срещу Вилфредо Леон даде надежда за "Лубе" при 16:18. Силните изяви през центъра на Симон донесоха изравняване за 21-а точка, но последвала серия от 4 поредни точки даде солидно предимство за шампионите - 2:0.

Снимка: legavolley.it

Точно когато изглеждаше, че "дяволската блокада" ще спечели трофея за втора поредна година, грешките на тима на Бернарди зачестиха, а "Чивитанова" чувствително подобри играта си. Неуспешните нападения на Александър Атанасиевич и мощните атаки на Османи Хуанторена донесоха относително бърз успех за гостите, връщайки един гейм с 25:12.

Четвъртата част беше най-равностойната, като двата тима разменяха водачеството си непрестанно. Първоначално "Лубе" беше напред при 9:6, но още за 11:11 "Перуджа" изравни резултата. Ас на Хуанторена даде предимство за гостите, но моментално Леон отговори на предизвикателството. Влезлият за заздравяване на посрещането Иржи Ковар се оказа "златната" резерва за "Чивитанова", донасяйки 3 точки аванс за отбора на българина.

Снимка: legavolley.it

В крайна сметка тайбрек определи новия шампион след 25:21 за състава на Фердинандо Де Джорджи.

Още от самия старт на заключителната част "Лубе" преобрази играта си и показа шамионски характер, повеждайки с 8:3. При размяната на полета промени нямаше, а "Чивитанова" стана шампион на Италия за сезон 2018/19 след 15:10.

Това е първа титла на Италия за Цветан Соколов с екипа на "Лубе" и общо трета за него. Преди това българинът има два трофея като волейболист на "Тренто."

Снимка: legavolley.it