на живо

Триумф от дневната

Анди Мъри и Кики Бертенс спечелиха първите виртуални тенис турнири

По време на пандемията от коронавирус голяма част от спортовете се пренесоха във виртуалния свят. Част от най-добрите тенисисти също не пропуснaха да се включват, за да съберат средства за страдащите финансово в спорта и хората, засегнати от COVID-19.

Ла Лига също организира турнир по футбол на ФИФА миналия месец, който събра над милион евро и бе спечелен от играча на "Реал" Мадрид Марко Асенсио, след като всеки клуб избра свой футболист, който да гo представя в онлайн надпреварата.

Турнирът на тенисистите се проведе в рамките на 4 дни и бе следен онлайн от хиляди фенове по света. Независимо дали на корта или във виртуалната надпревара, шампионът винаги е само един. При мъжете триумфира Анди Мъри, а при дамите Кики Бертенс.

По пътя към титлата Анди победи Рафаел Надал в груповата фаза. Шотландецът надви с 3:0 гейма испанеца, но забележиелното е че Анди загуби само една точка в двубоя. Надали някога в кариерата на Надал му се бе случвало да губи толкова много. След мача Надал вдигна палец за поздрав и тутакси напусна онлайн връзката. Това накара Мъри в интервюто след срещата да посъветва на шега съперника си да не бъде лош губещ.

По пътя към финала Мъри победи Диего Шварцман, който имаше "проблеми с интернета" и не успя да играе, а на финала надви Давид Гофен, въпреки че белгиецът имаше три мачбола.

Мъри печели най-голямата сума от общия награден фонд, който е 150 000 евро. Британецът веднага обяви, че половината дарява на Националната здравна служба в страната си, а останалите пари отиват за фонда за подпомагане на тенисистите извън елитните 200 в ранглистите. Инициативата е подета от Новак Джокович за тези играчи, които не успяват да печелят големи пари от наградни фондове и са в най-затруднено положение в момента.

При жените първа стана Кики Бертенс - иронично, защото именно тя щеше да защитава титлата си на червено в Мадрид на турнира, който трябваше да започне от понеделник.

bTV призовава: останете си вкъщи!