на живо

Триумф за "Апоел" Холон в Балканската лига, "Академик" не издържа (ВИДЕО)

Домакините спечелиха финала с 91:75

Израелският "Апоел" Холон спечели престижния баскетболен турнир Балканската лига! На финала, игран пред около 3000 зрители, включително мощна българска агитка, домакините се наложиха с 91:75 над родния "Академик" Пловдив, за който това бе първата битка за европейски трофей в клубната история.

Тимът на дебютанта Йордан Янков - най-младият треньор във финалната четворка със своите 33 години, изигра много силно първо полувреме срещу фаворита и водеше с 46:40 на почивката.

Малко преди двата отбора да се оттеглят към съблекалните капитанът на "Академик" Васил Бачев получи тежък удар в главата при борба за топката под коша на "Апоел". Пловдивчани довършиха срещата без своя лидер, който бе откаран в болница.

Въпреки липсата, наложила тимът да остане с двама 18-годишни на пейката, "Академик" натрупа аванс от 10 точки в средата на третата четвърт, но последва срив и "Апоел" намали изоставането си до само 2 точки в края ѝ.

Отборът от Холон, подкрепян от фанатичната си публика, доминираше в последната четвърт, поведе в началото и не изпусна контрола, за да затвори мача с 16 точки разлика.

Над всички беше Тайръс МакГий от домакините с 20 точки и 4 борби. За българския тим най-резултатен бе Обрад Томич с 18 точки.

В отсъствието на капитана Васил Бачев, купата за второто място получи Тони Гуджино. За най-полезен играч в турнира бе определен Айзея Майлс от "Апоел" Холон.

"Академик" пропусна да се превърне в четвъртия български тим с титла от Балканската лига. Честта да прегръщат трофея са имали "Рилски спортист" (2009 г.), "Левски Лукойл" (2010, 2014, 2018 г.) и "Берое" (2017 г.).

По-рано днес "Берое" отстъпи с 67:84 на друг израелски тим - "Гилбоа Галил", в битката за бронзовите медали.