на живо

Мароканци спечелиха Софийския маратон с рекорд на трасето (ВИДЕО и СНИМКИ)

Надпреварата бе помрачена от неспортменска проява на един от участниците

Мароканците Йозеф Сбай и Радуан Нуини спечелиха 37-ото издание на Софийския маратон. Те пресякоха финалната линия заедно, държейки се за ръце, като поставиха и рекорд на трасето от 2 часа, 13 минути и 3 секунди. 

С фотофиниш за победител бе обявен Сбай.

При жените победата е за украинката Виктория Хапилина. Тя триумфира с най-добър резултат в цялата история на Софийския маратон - 2:27:59. Втора е Джебет Наом от Кения с 2:28.41, а на почетната стълбичка се качи и сънародничката ѝ Синтия Косгей.

Снимка: Ладислав Цветков

484 състезатели при мъжете и жените стартираха в класическата дистанция на 42,195 километра, а участниците на маратона бяха общо над 2700 въпреки пандемичната обстановка и многото отменени маратонски бягания по света.

Заради COVID-19 тази година не се проведе масовият старт на 3 километра, а стартовете на 42, 21 и 10 километра бяха през 15 минути, за да не са състезателите твърде нагъсто по време на бягането.

Софийският маратон бе помрачен от неспортменска проява на един от участниците. Неизвестен мъж с изцяло черен анцунг, чиито номер не се виждаше, изблъска сръбкинята Оливера Йевтич и тя падна на жълтите павета. Йевтич бе голямата фаворитка на 10 км. Тя има пет участия на олимпийски игри. 

Титлата в полумаратона при мъжете е за Джан Симуека от Руанда с време 1:05:17, а при жените за украинката Наталия Семьонович с време 1:15:28.

Снимка: Ладислав Цветков

 

Надпреварата бе и Държавно първенство на България по полумаратон, като титлите бяха съответно за Исмаил Сенанджи и Маринела Нинова. Победители в дистанцията на 10 километра станаха Иван Попов и Лиляна Георгиева.